Valsts apsūdzības uzturētājs kriminālprocesā - Cerbule, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba mērķis ir salīdzināt Baltijas jūras reģiona valstu noteikto valsts apsūdzības uzturētāja definīciju un pilnvaras, attīstību un iespējamos uzlabojumus, rezultātā piedāvājot precīzāku regulējumu Latvijai. Aplūkots valsts apsūdzības uzturētāja definējums, tā tiesības un pienākumi. Kriminālprocesa likuma 42. pants nesatur klasisku definīciju. Šī likuma 43.panta pirmajā daļā nav nošķirti valsts apsūdzības uzturētāja tiesības un pienākumi. Veikti šādi uzdevumi: 1.valsts apsūdzības uzturētāja veikto funkciju attīstības izpēte; 2.valsts apsūdzības uzturētāja definīcijas izvērtēšana; 3.valsts apsūdzības uzturētāja pilnvaru aplūkošana, salīdzinot to ar citu valstu regulējumiem un izvērtējot tiesu praksi. Atslēgasvārdi: valsts apsūdzības uzturētājs, prokurors, valsts apsūdzības uzturētāja tiesības un pienākumi, apsūdzības uzturēšana.

The aim of this thesis is to compare definitions, rights and duties of a maintainer of state prosecution of states in the Baltic Sea region; its development and possible improvements, as a result offering a more precise regulation for Latvia. There are described a definition of a maintainer of state prosecution, it’s rights and duties. Criminal Procedure Law Section 42 does not contain a clasical definition. At Section 43 there is no seperation between it’s rights and duties. The thesis consists of following tasks: 1)to research functions of the maintainer of state prosecution; 2)to evaluate the definition of the maintainer of state prosecution; 3)to compare procedural rights and duties and to research judicial practice. Keywords: maintainer of state prosecution, prosecutor, rights and duties of maintainer of state prosecution, prosecution.
Maintainer of a State prosecution in criminal procedure
Keywords: Juridiskā zinātne