Skaidrojošās vārdnīcas Tezaurs.lv mobilie lietojumi - Grīnbergs, Dāgs Ādams (Latvijas Universitāte, 2019)
Šodien, vairāk kā jebkad, mēs informāciju iegūstam mobilajās ierīcēs, tādēļ ir vērts padarīt maksimāli lielu daļu digitālās informācijas tām pieejamu. Tezaurs.lv ir lielākā atvērto datu latviešu valodas vārdnīca un tā korekti attēlojas tikai ierīcēs ar lieliem ekrāniem. Šī darba mērķis ir padarīt Tēzauru pieejamu un ērti lietojamu mobilajās ierīcēs. Darbā tiek analizēta vietnes lietotāju statistika, lai noteiktu prasības; rīkā Sketch izveidots interaktīvs saskarnes prototips; pašreizējā vietne pārveidota par reaģējošu; satvarā Adobe PhoneGap izveidota Android lietotne, kā arī Tēzaura bezsaistes dati pārveidoti par MOBI vārdnīcu lietojumam Kindle e-lasītājos, kas ir pirmā šāda veida vārdnīca latviešu valodai.

Mobile applications for the Tezaurs.lv dictionary Today, more than ever, we get our information using mobile devices, so it is of great importance to make as much of it as we can mobile-friendly. Tezaurs.lv is the largest open lexical database for Latvian and it is easily accessible only from large-screen devices. This paper attempts to remedy that. Mainly: the site’s viewership statistics are analysed to determine requirements; an interactive UI prototype is made using Sketch; the existing site is redesigned to be responsive; an Android application is generated using Adobe PhoneGap and the offline data of Tezaurs.lv is converted into a MOBI dictionary for use in Kindle e-readers which is a dictionary first of its kind for the Latvian language.
Mobile applications for the Tezaurs.lv dictionary
Keywords: Datorzinātne; reaģējošs dizains; PhoneGap; Kindle; e-lasītājs; vārdnīca