Politiskā līdzdalība Latvijā: iesaistīšanās politiskajās partijās - Putniņš, Varis (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba tēma ir “Politiskā līdzdalība Latvijā: iesaistīšanās politiskajās partijās”. Darba mērķis ir noskaidrot, kāpēc Latvijas iedzīvotāji iesaistās politiskajās partijās, kā arī, kāda pēc pašu biedru domām ir viņu loma partijā. Teorētiskajā daļā ir aplūkota literatūra un pētījumi par pilsonisko sabiedrību un politisko līdzdalību, kā arī padziļināti par vienu līdzdalības formu – iesaistīšanos partijās. Teorētiskajā daļā ir izvērsta diskusija par dažādiem faktoriem, kas motivē cilvēkus iesaistīties partijās. Pētījuma ietvaros tika veikts kvantitatīvo datu salīdzinājums par iesaistīšanās līmeni Latvijas partijās, kā arī intervijas ar partiju vadību un anketēšana partijas biedru vidū. Rezultāti rāda, ka galvenais iemesls, kāpēc biedri iesaistās partijās, ir ideoloģiskais faktors, iespēja aizstāvēt un izplatīt savas idejas un vērtības. Partijas biedri uzskata, ka viņiem ir liela loma partijā.

The topic of the master’s thesis is “Political Participation in Latvia: Political party membership”. The aim of the present paper is to find out why Latvian citizens join political parties, as well as identify what are their own thoughts regarding their role within the parties they represent. The theoretical part of the paper examines literature and research on civil society and political participation, and it also includes an in-depth examination of one form of participation – joining parties. The theoretical part includes a review of various factors that motive citizens to join parties. The research consists of a comparison of quantitative data regarding the level of citizens’ involvement in Latvian parties, as well as interviews of party management and surveys of party members. The results show that the main reason why people choose to join political parties is related to one’s ideology and the possibility to defend and share one’s ideas and values. The members of the parties believe that they have a significant role within their respective parties.
Political participation in Latvia: Political party membership
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); politiskā līdzdalība; politiskās partijas; motivācija; biedru loma