Kultūru attāluma ietekme uz ārvalstu tiešajām investīcijām Baltijas valstīs - Lubāne, Lauma (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba “Kultūru attāluma ietekme uz ārvalstu tiešajām investīcijām Baltijas valstīs” galvenais mērķis ir izpētīt kultūru attāluma ietekmi uz Baltijā ienākošo uzkrāto ārvalstu tiešo investīciju apjomu. Balstoties uz zinātnisko literatūru, ir aprakstīta ārvalstu tiešo investīciju būtība, to lokāciju noteicošie faktori, kā arī apzināta kultūru attāluma ietekme uz ārvalstu tiešajām investīcijām, izmantojot G. Hofstedes kultūru vērtību modeļa sešas dimensijas. Balstoties uz statistikas datiem, ir analizēta ārvalstu tiešo investīciju situācija Baltijas valstīs, kā arī pēc pielāgota ekonometriskā modeļa veiktas vairākas regresijas analīzes, nosakot kultūru attāluma ietekmi uz Baltijā ienākošo uzkrāto ārvalstu tiešo investīciju apjomu periodā no 2007. līdz 2017. gadam. Kvalitatīvā pētījuma ietvaros tika veiktas četras ekspertu intervijas. Iegūtie pētījuma rezultāti liecina, ka kultūru attālums ir nozīmīgs ārvalstu tiešās investīcijas ietekmējošs faktors, kas Baltijā ienākošās ārvalstu tiešās investīcijas ietekmē negatīvi.

The main objective of the bachelor thesis “Impact of cultural distance on foreign direct investment in the Baltic states” is to analyze if and how cultural distance impacts inward foreign direct investment stock in the Baltics. The analysis of foreign direct investment, its location choice factors as well as cultural distance impact on foreign direct investment using the six dimensions of G. Hofstede's model of cultural values is based on academic literature. On the grounds of statistical data, foreign direct investment situation in the Baltics is analyzed, and to determine impact of cultural distance on inward foreign direct investment stock in the Baltic states from 2007 to 2017 several regression analyses are done by adapting an econometric model. Four expert interviews are done as a part of research. Quantitative and qualitative research results suggest that cultural distance is an important foreign direct investment factor, which negatively impacts inward foreign direct investment in the Baltic states.
Impact of Cultural Distance on Foreign Direct Investment in the Baltic States
Keywords: Ekonomika; Ienākošās ārvalstu tiešās investīcijas; Uzkrāto ārvalstu tiešo investīciju apjoms; Kultūru attālums; G. Hofstedes kultūru vērtību modeļa dimensijas; Baltijas valstis