Ultrametriski magazīnas automāti - Cīpola, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbā ‘Ultrametriski magazīnas automāti’ tiek aprakstīti p-adiski skaitļi, to absolūtā vērtība, un, kā izmantojot p-adiskus skaitļu magazīnas automātos, iegūst ultrametriskus magazīnas automātus un aprakstīti to veidi. Darbā aprakstīta varbūtisku magazīnas automātu un ultrametrisku magazīnas automātu dažādā darbība, ja ir vairāki akceptējošie stāvokļi, un ir pierādīts tas, ka viena burta valodas, ko atpazīst ultrametriski magazīnas automāti, ir regulāras valodas. Apskatītas valodu kopas, kas ir valodas ir 3 vai 4 burtu alfabētā un iespēja šādas valodu kopas atpazīt ar ultrametrisku magazīnas automātu, ja valodu projicējot uz 2 burtu alfabēta valodu, tiek iegūta rekursīvi sanumurējama valoda. Atslēgvārdi: p-adiski skaitļi, ultrametriski automāti, magazīnas automāti.

Paper ‘Ultrametric pushdown automata’ describes p-adic numbers, their absolute value and how the usage of p-adic numbers in pushdown automata produces ultrametric pushdown automata and describes types of ultrametric pushdown automata. This paper describes the difference between probabilistic and ultrametric pushdown automata, if multiple accepting states exist. It is proven that one letter languages, which are accepted by ultrametric pushdown automata, are regular languages. Reviewed sets of three and four letter languages which can be recognized by ultrametric pushdown automata, if language is projected to two letter alphabet languages then projected language is recursively enumerable language. Key words: p-adic numbers, ultrametric automata, pushdown automata.
Ultrametric pushdown automata
Keywords: Datorzinātne