Saulgoži un pakrēšļi dzejoļi rokrakstā - Pēkšēna, Marija (My University, 1900)
Pirmā latviešu dramaturģe Marija Pēkšēna (1845-1903) rakstījusi arī dzejas. M. Pēkšēna sarakstījusi pavisam 4 lugas, kas visas palikušas neiespiestas (rokraksti Rīgas pils. Misiņa bibliotēkā). Rokrakstā palicis arī dzejoļu krājums "Saulgoži un pakrēšļi" (dzejoļi ap 1900. un 1901. gadu). Sējumos šādi dzejoļi: Pārbaudījumā ; Neaizmirstuļu sveiciens ; Rožu pasapņojumi ; Trall-lall-laā ; Kā jau tas tā notiekas ; Augsta laime ; Sapnis ; Jaunības ziedi ; Dzīves pakreislis ; Viņš ; Nestundas ; Brālīts un māsiņa ; Kāzu vakarā ; Siltā zeme ; Atbals ; Mana zvaigzne ; Nobilde ; Vēlējums ; Mīlestības pavasaris u. c. dzejoļi.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; Latviešu dzeja; Dzeja; Dzejnieka rokraksts