Apaļais jūrasgrundulis Neogobius melanostomus – invazīva zivju suga Papes piekrastē - Jefimenoka, Laine (Latvijas Universitāte, 2013)
Viena no dabas aizsardzībā aktuālākajām problēmām ir invazīvo sugu izplatība, ko nosaka gan klimata izmaiņas, gan pieaugošā cilvēka ietekme uz vidi. Maģistra darbā ir izvērtēta invazīvās sugas apaļā jūrasgrunduļa Neogobius meanostomus populācija Papes piekrastē (Rucavas novads) un vērtēta tās iespējamā ietekme uz vidi. Tā ir ekspansīva suga – īpatņu skaits novērojumu teritorijā pēdējo trīs gadu laikā ievērojami pieaudzis. Darbā izmantotas dažādas datu iegūšanas un datu apstrādes metodes. Zivis tika ķertas ar tīkliem, zvejotas ar vadu un āķiem. Tika veikti zivju morfometriskie mērījumi, noteikta populācijas dzimumstruktūra u.c. sugas populāciju raksturojošie parametri. Iegūtā informācija tika piesaistīta koordinātām, kā rezultātā dati ir atspoguļoti telpā, meklējot korelācijas starp populācijas izplatību telpā. Bioloģiskā piesārņojuma līmenis ir noteikts ar S. Olenina metodi.

One of the major nature protection and conservation problems is related to local ecosystems’, where the invasive species are spread, which is determined by both climate change and increasing human impact on the environment. The master thesis is based on evaluation of Round gobie (Neogobius meanostomus) population in coast of Pape. This specie is considered as potentially invasive because of its increasing rates during the last three years. Thesis includes also evaluation of population’s potential impact on the environment. In thesis are used a variety of data acquisition and data processing methods. Fish were caught with nets and hooks. Then the information of defined fish population’s morph–metric characteristics where studied. The obtained information was also linked to the coordinates, searching for correlations between the spatial distributions of the population. Bio–pollution levels are determined by S. Olenina method.
Round gobie Neogobius melanostomus - invasive fish species in coastal Pape
Keywords: Vides zinātne