Tiesiskās aizsardzības process pret vardarbību administratīvo tiesību jomā - Straume, Roberts (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma „Tiesiskās aizsardzības process pret vardarbību administratīvo tiesību jomā” Latvijā ir aktuāla, jo vardarbības gadījumi ģimenēs katru gadu palielinās.No vardarbības cietušie biežinav informēti par tiesībām aizsargāt savas intreses.Vardarbības gadījumu risināšanai ģimenēs visbiežākcietušās personas vēršas pēc palīdzības policijā, lai nodrošinātu savu aizsardzību. Latvijas normatīvajos aktos ir veikti vairāki grozījumi, lai efektīvāk nodrošinātu cietušo personu tiesību aizsardzību un rehabilitāciju pēc vardarbības gadījumiem ģimenē. Autors saskata problemātiku tiesiskās aizsardzības pret vardarbību ģimenē piemērošanas procesā, policijas iestādei, nekavējoties reaģējot uz vardarbības draudiem ģimenē, no vardarbības cietušās personas sniegtās informācijas objektivitātes pārbaudē, valsts iestāžu darbībās ar vardarbīgo personu novērošanu pēc tās šķiršanas no ģimenes u.c. Izvirzītais darba mērķis ir analizēt Latvijas Republikas normatīvo aktu saturu un nepilnības,problemātikupolicijas lēmumu pieņemšanā par pagaidu aizsardzību pret vardarbību ģimenēun sniegt iespējamus normatīvo aktu uzlabošanas ieteikumus. Darba izveidei izmantotie pētījuma avoti ir Latvijas Republikas normatīvie akti, starptautiskie tiesību aktu, Eiropas savienības tiesību akti, zinātniskās publikācijas, valsts iestāžu metodiskie materiāli, statistika un judikatūra.

Bachelor’s thesis "Legal protection proceedings against the violence of administrative law" has become popular in Latvia as of domestic violence cases is increasing every year. Victims of violence are not often informed about their rights to protect their interests. Victims of violence in families most common informs the police to ensure their protection. Latvian legislation has made a number of amendments in order to ensure effective protection of the rights of victims and rehabilitation in cases of family violence. Author considers the issues of legal protection against domestic violence in the application process, the police authority’s an immediate response to the threat of violence in the family, violence victim provided information examination, violent person observation after the dissolution of the family by public authorities, etc. The stated aim of the thesis is to analyse the Latvian law content and failures, problems of police decision-making on temporary protection against domestic violence and to provide possible suggestions for improvement of legal acts. To achieve this goal laws, legal literature, case – law, the statistical material, scientific publications, and government agencies methodical materials has been investigated. Keywords - domestic violence, violent person, victim, temporary protection, the decision by the police.
Legal protection proceedings against the violence in family of administrative law
Keywords: Juridiskā zinātne; vardarbība ģimenē; vardarbīgā persona; cietusī persona; pagaidu aizsardzība; lēmums