Tiesiskā apziņa kā elements tiesību normu leģitimitātei - Tēberga, Klinta (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma ietvaros tika analizēti tiesiskās apziņas konstrukcijas veidojošie elementi, jo katrs tiesiskās apziņas komponents, ja to pareizi novērtē un mēra sabiedrībā, var sniegt ieskatu par to, vai konkrētais regulējums sasniedz noteiktas prasības, lai cilvēki to uzskatītu par taisnīgu un pieņemamu. Šāda tiesiskās apziņas analīze var pārbaudīt un sniegt priekšstatu par patieso likumu un tiesību normu leģitimitātes līmeni tiesību sistēmā, kā arī sniegt svarīgas rekomendācijas un norādīt uz vēlamajiem uzlabojumiem gan tiesību sistēmai, galvenokārt, likumdošanai, gan šajā sistēmā esošajiem indivīdiem, attiecībā uz viņu attieksmi pret tiesību aktiem un tiesiskajām zināšanām. Šim nolūkam tiek norādīts uz tiesiskās apziņas jēdzienu tā visplašāk iespējamajā nozīmē, kur tas kļūst par būtisku leģitimitātes sastāvdaļu vai pat ekvivalentu. Līdz ar to pētījuma pamatā ir saistības starp tiesību leģitimitāti un tiesisko apziņu. Pētījums iepazīstina tiesisko apziņu gan kā sociāli, gan individuāli empīriski nosakāmu vērtību sabiedrībā, kas var sniegt informāciju par tiesību leģitimitātes līmeni sabiedrībā.

The research analyzed the constituent elements of the legal consciousness structure, since each component of legal consciousness, if properly assessed and measured in society, can provide an insight into whether the regulation in question achieves certain requirements so that people can consider it fair and acceptable. Such an analysis of legal consciousness can examine and give an idea of the true level of legitimacy of laws and regulations in the legal system, as well as making important recommendations and pointing to the desired improvements to both the legal system, mainly the legislation and the individuals in this system, as regards their attitudes to law and legal knowledge. For this purpose, the concept of legal consciousness is referred to in its most widely possible meaning, where it becomes an essential part of legitimacy or even equivalent. Consequently, the study is based on the relationship between legitimacy and legal consciousness. The study introduces legal consciousness as a socially and individually empirically determinable value in society, which can provide information about the level of legitimacy of law in society.
Legal awareness as an element of the legitimacy of legal norms
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesiskā apziņa; leģitimitāte; regulējums; tiesību normas