Darba devēja un nodarbinātā tiesības un pienākumi drošas darba vides nodrošināšanā. - Stūrmanis, Māris (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma ir „Darba devēja un nodarbinātā tiesības un pienākumi drošas darba vides nodrošināšanā“. Tēmas aktualitāte skaidrojama ar to, ka nelaimes gadījumos darbā cietušo skaits ir vidēji augstāks nekā citās ES valstīs, līdz ar to secināms, ka darba aizsardzības sistēma Latvijā nedarbojas pietiekoši efektīvi. Valsts izdotajos tiesību aktos ir noteiktas gan nodarbinātā, gan darba devēja tiesības un pienākumi, taču to ievērošana no darba devēja un nodarbināto puses ir nepietiekamā līmenī. Darba uzdevums ir analizēt darba devēja, nodarbinātā, uzticības personas un Valsts darba inspekcijas tiesības un pienākumus drošas darba vides nodrošināšanā, nosakot arī arodbiedrību lomu darba drošības jomā. Darba mērķis ir noteikt, cik efektīvi darba devēji un nodarbinātie realizē normatīvajos aktos noteiktās tiesības un pienākumus.

Bachelor's thesis is „Obligations and rights of employers and employees in ensuring a safe working environment“. The thesis is topical because the number of victims of accidents at work is on average higher than in other Europe Union countries, it can be concluded that the labour protection system in Latvia does not work efficiently. The law issued by the State defines the rights and obligations of both the employee and the employer but their observance from the employer and the employee is insufficient. The task is to analyze the rights and obligations of the employer, employee, trust representative and the State Labour Inspectorate in ensuring a safe working environment, also defining the role of trade unions in the field of occupational safety. The aim of the work is to determine how effectively employers and employees implement the rights and obligations specified in regulatory enactments.
Obligations and rights of employers and employees in ensuring a safe working environment.
Keywords: Juridiskā zinātne; darba aizsardzība; darba drošība; nodarbinātais; darba devējs; tiesības