Sīkā huligānisma kvalifikācijas problēmas - Tēberga, Klinta (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma ir „Sīkā huligānisma kvalifikācijas problēmas”. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt un noteikt sīkā huligānisma kā administratīvā pārkāpuma jēdzienu, sastāvu, tā kvalifikācijas pazīmes, nozīmi un konstatēt piemērošanas problēmas praksē. Mērķa sasniegšanai tika izvirzīti četri uzdevumi. Bakalaura darba ietvaros tā autore sīkā huligānisma kopsakarā analizē 150 tiesas spriedumus (administratīvā pārkāpuma lietās un krimināllietās), laika posmā no 2013. gada līdz 2017.gadam, izvelkot no tiem galvenās atziņas saistībā ar sīkā huligānisma, autoresprāt, galvenajiem, bakalaura darbā aplūkotajiem jautājumiem. Papildus tam tiek aplūkoti un analizēti 50 novadu pašvaldību saistošie noteikumi no pieciem Latvijas Republikas plānošanas reģioniem, lai rastu padziļinātu izpratni par normatīvajos aktos noteikto sabiedriskās kārtības regulējumu. Darba rakstīšanas gaitā autore izdarīja vairākus secinājumus, kur svarīgākie saistīti tieši ar sīkā huligānisma pārkāpuma sastāva elementu pazīmju daudzveidību, kas mēdz novest pie nepareizas kvalifikācijas piemērošanas. Tāpat likumā nav ietverts izsmeļošs pazīmju uzskaitījums, tādējādi, sīkā huligānisma tvērumu iespējams paplašināt t.i. jēdzieni ir vispārējas nozīmes, un to saturiskais piepildījums nav atrunāts normatīvajos aktos, tādējādi atstājot brīvu vaļu to interpretētājam.

The theme of the bachelor thesis is „The Qualification problems of petty hooliganism”. The aim of this bachelor thesis is to investigate and identify petty hooliganism as the concept of the administrative violation, as well as identify problems regarding to its application in praxis. To achieve this target, four tasks were created. The author analyzed approximately 150 judgments (administrative violation and criminal cases) within the time frame - from year 2013 - 2017, regarding to the petty hooliganism. The author has an opinion, that she has pulled out the main findings, regarding this core issue. In addition, the binding rules of 50 local government municipalities from five planning regions of the Republic of Latvia are considered and analyzed in order to find an in-depth understanding of the regulation of public order established by regulatory enactments. During the process of the writing, author made several conclusions, where the most important ones are made regarding the “violation elements” of petty hooliganism. Other concussions are devoted to the diversity features i.e. the diversity of the signs of the petty hooliganism, which could led the appliers of law to the wrong direction (the qualification will be wrong). Also, the law does not contain an exhaustive list of features, thus petty hooliganism coverage can be increased e.g. concepts of general interest and fulfillment offering content not covered by laws and regulations, thus leaving free will to interpret it.
The qualification problems of petty hooliganism
Keywords: Juridiskā zinātne; sīkais huligānisms; kvalifikācijas problēmas; tiesu prakse; administratīvā pārkāpuma sastāvs