Organizācijas kultūras ietekme uz darbinieku psiholoģisko labsajūtu SIA “Dzīvokļu komunālā saimniecība”. - Akermane-Šimiņa, Marta (Latvijas Universitāte, 2017)
Martas Akermanes – Šimiņas bakalaura tēma ir organizācijas kultūras ietekme uz darbinieku psiholoģisko labsajūtu SIA „Dzīvokļu komunālā saimniecība”. Darba izvirzītais mērķis ir izpētīt organizācijas kultūras ietekmi uz darbinieku psiholoģisko labsajūtu. Darbs sastāv no 2 daļām. Teorētiskajā daļā aprakstīts organizācijas kultūras jēdziens un tā skaidrojums, jēdziena sinonīmi; organizācijas kultūras izpausmes līmeņi; organizācijas kultūras stiprās un vājās puses, funkcijas. Aprakstīts labsajūtas jēdziens un tā skaidrojums, psiholoģiskās labsajūtas ietekmējošie faktori, organizācijas kultūras tipi un organizācijas kultūras saistība ar darbinieku psiholoģisko labsajūtu. Praktiskajā daļā aprakstīts veiktais pētījums par organizācijas kultūras ietekmi uz darbinieku psiholoģisko labsajūtu, veikta iegūto datu analīze un izdarīti secinājumi. Secināts, ka reālās tirgus kultūras un vēlamās ģimenes kultūras novērtējumu ietekmē amats; radošās vēlamās kultūras novērtējumu ietekmē dzimums. Nozīmīgi atšķiras reālās un vēlamās ģimenes un tirgus kultūras novērtējums, kas pierāda šo kultūras tipu pilnveides nepieciešamību. Tika atklātas vairākas nozīmīgas organizācijas kultūras tipu sakarības ar darbinieku psiholoģiskās labsajūtas faktoriem: darba organizācija, stress darba vietā, darbinieku kompetence, darba novērtējums. Darba kopējais apjoms ir 61 lappuses. Darbā ievietotas 17 tabulas un 3 attēli, pievienoti 3 pielikumi. Izmantotās literatūras un avotu vienību skaits – 35. Atslēgvārdi: organizācijas kultūra, psiholoģiskā labsajūta, organizācijas klimats, korporatīva kultūra, psihosociālie riski darba vietās, stresori.

The theme of bachelor thesis by Marta Akermane – Šimiņa is - The effect of organizational culture on employees' psychological wellbeing in Dzivoklu komunala saimnieciba Ltd. The goal of the paper is to study the influence of organisational culture on employees’ psychological wellbeing. The paper consists of 2 parts. Theoretical part describes and explains the concept of culture, its synonyms; as well as describes the display levels of organisational culture; the strong and weak points of organisational culture along with its functions. It also describes and explains the concept of wellbeing, factors influencing psychological wellbeing, types of organisational culture and its connection to employees’ psychological wellbeing. Practical part analyses the research performed regarding the effect of organisational culture on psychological wellbeing of employees, analyses the acquired data and makes conclusions. The following conclusions have been drawn: evaluation of the actual culture of market and the preferred culture of family is influenced by the position; evaluation of the creative preferred culture is influenced by the gender. There is a significant difference between evaluations of actual and preferred family and market cultures, which proves the necessity of development for these culture types. Significant coherences were discovered between types of organisational culture and factors of psychological wellbeing of employees: organisation of labour, stress at work place, competence of employees, evaluation of work. The paper consists of 61 pages. It contains 17 tables and 3 pictures, as well as 3 appendices. Bibliography of this paper consists of 35 units. Keywords: organisational culture, psychological wellbeing, organisational climate, corporate culture, psycho-social risks at work places, stressors.
The effect of organizational culture on employees`psychological wellbeing in Dzīvoklu komunala saimnieciba Ltd.
Keywords: Vadībzinātne; Organizācijas kultūra; Psiholoģiskā labsajūta; organizācijas klimats; korporatīva kultūra; psihosociālie riski darba vietās