E-iepirkumu ieviešana Latvijā - Skuja, Ieva (Latvijas Universitāte, 2014)
Šī maģistra darba tēma tika izvēlēta ņemot vērā Eiropas Komisijas izvirzīto mērķi ieviest e-iepirkumuvisās dalībvalstīs līdz 2016.gadam. E-iepirkums ļauj dalībvalstīm ietaupīt 5-40% no sākotnēji plānotās līgumcenas, kā arī nodrošina konkurences politikas ievērošanu. Latvijā 9 gadus darbojas e-iepirkuma elements e-katalogs, un ar 2014.gada 1.janvāri darbojas e-izziņu sistēma, tomēr apkopotasinformācijas par visu e-iepirkuma sistēmas elementu izstrādi un novērtējumu par pašas sitēmas ieviešanas procesu trūkst. Maģistra darba mērķis ir novērtēt e-iepirkumu sistēmas ieviešanas iespējamību Latvijā līdz 2016.gadam. Maģistra darba izstrādes ietvaros tika pētīta normatīvo aktu bāze, e-iepirkuma elementi (e-katalogs, e-izsole, e-konkurss, e-izziņas, e-paraksts, e-rēķini, e-sertifikāti), to ieviešanas attīstība Latvijā, tika noteikti galvenie šķēršļi e-iepirkuma ieviešanā un izstrādāti priekšlikumi šo šķēršļu novēršanai. Darbā izvirzītā hipotēze, ka „Ņemot vērā Eiropas Komisijas gauso nepieciešamo normatīvo aktu sagatavošanu un Latvijas atbildīgo institūciju darbu, ieviest e-iepirkumu Latvijā līdz plānotajam termiņam 2016.gada 30.jūnijam nebūs iespējams” apstiprinās. Atslēgvārdi: e-iepirkums, e-konkurss, e-izsole, e-izziņas.

The theme of this diploma is selected becouse of European Commission aim to implement e-procurement in all member states till year 2016. E-procurement will let member states to save 5-40% of original planned contract amount, as well it will provide competition policy. Already for 9 years e-procurement element e-catalogueis working and since 1 January 2014 the element e-reference is working, although the summarized information on e-procurement elements implementation and evaluation is very limited. The aim of this diploma is to evaluate e-procurement implementation possibilities in Latvia till year 2016.For development of this diploma, there have been researched regulations, e-procurement elements (e-catalogue, e-auction, e-competition, e-signature, e-bill, e-sertificates), their development in Latvia, named main milestones in process of implementation and found solutions to solve the milestones. The hypothesis of this diploma “Because of slow work in regulations development of European Commission and responsible institution of Latvia, the development of e-procurement in Latvia till expected term, year 2016, will not be possible” have been aproved. Key words– e-procurement, e-competition, e-auction, e-reference.
E-procurement implementation in Latvia
Keywords: Ekonomika