Saistība starp pašcieņu, ķermeņa tēla uztveri un perfekcionismu vidusskolu izlaiduma klašu jauniešiem. - Novduševičs, Eduards (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt saistības starp pašcieņu, ķermeņa tēla uztveri un perfekcionismu vidusskolu izlaiduma klašu jauniešiem. Pētījumā tika izvirzīts jautājums: Kāda saistība pastāv starp pašcieņu, ķermeņa tēla uztveri un perfekcionismu vidusskolas izlaiduma klašu jauniešiem? Lai iegūtu atbildes uz pētījumā izvirzīto jautājumu, tika izmantotas tādas pētījuma metodes kā:  Perfekcionisma aptauja (Almost Perfect Scale- Revised Short Form; Slaney, Rice, Mobley, Trippi & Ashby, 2001). Latvijā šo metodi ir adaptējusi Renāte Buliņa, sava maģistra darba ietvaros (2009);  Rozenberga pašcieņas aptauja (Rosenberg Self-Esteem, Rosenberg, 1965). Latvijā šo metodi ir adaptējusi Anika Miltuze (1996);  Ķermeņa tēla novērtējuma aptauja (Body Image Assessments: BISS,Cash, T.F., 2002). Latvijā aptauju adaptējusi Nelda Otvare bakalaura darba ietvaros (2018). Pētījuma bāze: 50 respondenti no Rīgas vidusskolu izlaiduma klasēm, kuru vecums ir 18 gadi. Pēc iegūtajiem aptaujas datu rezultātiem var secināt, ka ķermeņa tēla uztvere ir cieši saistīta ar pašcieņu – un pašcieņa ar perfekcionismu un vēl pastāv arī statistiski nozīmīga saistība starp pašcieņu un ķermeņa tēla uztveri. Līdz ar šiem rezultātiem, var apgalvot sekojošo – jo augtāka indivīdām pašcieņa, jo pozitīvāk viņš attiecas pret savu ķermeni (un otrādi).

The aim of the bachelor's thesis is to study the correlation between self-esteem, the perception of the body image and perfectionism for the youngsters of high school graduation classes. In other words, to determine the relation between the phenomenon of perfectionism as a socio-psychological personality or the graduate, with his self-esteem and the perception of his body. The study asked the question: What is the relationship between self-esteem, the perception of the body image and perfectionism for the youngsters of secondary school grades? In order to get answers to the question raised in the study, had used research methods such as:  Perfectionism Survey (Slatey, Rice, Mobley, Trippi & Ashby, 2001). In Latvia, this method has been adapted by Renāte Buliņa as part of her master's thesis (2009);  Rosenberg's self-esteem survey (Rosenberg Self-Esteem, Rosenberg, 1965). In Latvia this method has been adapted by Anika Miltuze (1996);  Body Image Assessments (BISS, Cash, T.F., 2002). In Latvia, the survey was adapted by Nelda Otvare as part of a bachelor's thesis (2018). Research base: 50 respondents from the 18-year-old graduation classes of Riga secondary schools. According to the results of the survey data, it can be concluded that the perception of the body image is closely related to self-esteem and self-esteem with perfectionism and there is also a statistically significant relationship between self-esteem and perception of the body image. With these results, one can say the following: because the individual is more positive about himself, because his level of self-esteem is higher.
The relation between self-esteem, perception of the body image and perfectionism for young people in secondary school grades.
Keywords: Psiholoģija; perfekcionisms; self-esteem; body image perception; youngsters