Ārējā vide kā iespējas un sarežģījumi biotehnoloģiju uzņēmumiem. - Jankovskis, Roberts (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba ietvaros tiek pētīta modernā, daudzsološā biotehnoloģiju nozare un to ietekmējošie ārējās vides faktori. Lai noteiktu, kur ārējās vides faktori atstāj lielāko ietekmi uz šo nozari, tiek salīdzinātu dažādu valstu rādītāji un šajās valstīs esošo biotehnoloģiju uzņēmumu sniegums. Ar PESTLE analīze palīdzību tika padziļināti pētīti ārējās vides faktori Latvijā. Tika izstrādātas rekomendācijas šīs nozares, kuras produkcijai raksturīga augsta pievienotā vērtība, attīstības veicināšanai Latvijā. Darba gaitā tika/netika atrastas pozitīvas sakarības starp (faktors un rādītājs), kā arī kavējoši faktori. Darbs sastāv no 69 lapām, satur teorētisko, objekta izpētes un analītisko daļu. Kā arī 12 tabulas un 3 attēlus.

Within the framework of the bachelor's thesis, the modern, promising field of biotechnology and the factors of the external environment are studied. In order to determine which of the external environment factors have the greatest impact on the sector, the indicators of different countries and the performance of biotechnology companies in these countries are compared. With the help of PESTLE analysis, the factors of the external environment in Latvia were studied in depth. Recommendations were developed to promote the development of this industry, whose products are characterized by high added value, in Latvia. In the course of the work, positive correlations between (factor and indicator) as well as inhibiting factors were / were not found. The work contains 69 pages, it has theoretical, object research and analytical part. As well as 12 tables and 3 images.
External environment as opportunities and challenges for biotechnology companies.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; vides faktori; ārējā vide; biotehnoloģijas; PESTLE; ekoloģiskie faktori