Nacionālās identitātes diskursi Latvijas olimpiešu atmiņās (1980.–1988. gadu olimpiskajās spēlēs) - Gekišs, Raimonds (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba „Nacionālās identitātes diskursi Latvijas olimpiešu atmiņās (1980.–1988. gadu olimpiskajās spēlēs)” mērķis ir atklāt, kā Latvijas olimpieši konstruēja nacionālo identitāti PSRS okupācijas periodā. Darba teorētiskajā daļā ietvertas nodaļas par nacionālismu, nāciju un nacionālā identitāti, to lomu sportā, sportu nozīmi Padomju Savienībā, kā arī Latvijas olimpiešu sasniegumu (1980–1988) olimpiskajās spēlēs aprakstu. Darba empīriskajā daļā veiktas intervijas ar Latvijas olimpiešiem. Diskursa vēsturiskā analīzes rezultāti liecina, ka Latvijas olimpieši astoņdesmitajos gados centās saglabāt nacionālo identitāti, bet reizē vēlējās izcīnīt panākumus sportā, kas nozīmēja dalību PSRS izlasēs.

The aim of the master thesis “National identity discourses in the Latvian Olympians memories (1980–1988 Olympic Games)” is to find out how Latvian Olympians’ constructed national identity during soviet occupation time. The theoretical base consists of the sections about nationalism, nation, national identity and its role in the sport, the importance of sport in the Soviet Union, and Latvian Olympic achievements (1980–1988). In the empirical part – interviews with the Latvian Olympians. Discourse-historical analysis show that the Latvian Olympians’ during the eighties tried to maintain national identity, but also at the same time wanted to achieve success in the sport, which meant participation in the USSR teams.
National identity discourses in the Latvian olympians memories (1980–1988 Olympic Games)
Keywords: Komunikācijas zinātne; latviešu olimpieši; trimda; nacionālā identitāte; mutvārdu vēsture; mutvārdu vēsture