Montesori pedagoģijas izmantošanas iespējas bērniem ar viegliem garīgās attīstības traucējumiem - Tapiņa, Dace (Latvijas Universitāte, 2022)
Diplomdarba autore: Dace Tapiņa Diplomdarba vadītājs: Mg. paed. Egija Laganovska Diplomdarba temats: „Montesori pedagoģijas izmantošanas iespējas bērniem ar viegliem garīgās attīstības traucējumiem”. Diplomdarba mērķis: Bērna pedagoģiskās novērošanas nozīme M.Montesori pedagoģijā, darbā ar bērniem ar viegliem garīgās attīstības traucējumiem. Diplomdarbs satur 76 lapaspuses, 1 attēlu, 14 tabulas, 4 pielikumus, 42 literatūras avotus. Diplomdarba teorētiskajā daļā aprakstītas 5 – 6 gadus vecu bērnu ar tipisku attīstību un bērnu ar viegliem garīgās attīstības traucējumiem raksturojumi, M.Montesori pedagoģijas raksturojums un tās pielietojums bērniem ar viegliem garīgās attīstības traucējumiem, pedagoģiskā vērošana M.Mpntesori pedagoģijā. Teorētiskais pētījums balstīts gan uz M.Montesori atziņām, gan viņas darba sekotāju un pētnieku darbiem. Diplomdarba praktiskajā daļā izskaidrotas izmantotās metodes, veikta bērnu pedagoģiskā novērošana, izstrādāti individuālie mācību plāni, kas balstīti M.Montesori pedagoģijā. Apkopoti rezultāti un izdarīti secinājumi.

Author of the diploma paper: Dace Tapiņa Supervisor of the diploma paper: Mg. paed. Egija Laganovska Subject of the diploma paper: " Possibilities of using Montessori pedagogy for children with mild mental disabilities ". Aim of the diploma paper: The role of pedagogical observation of childin M. Montessori's pedagogy, work with children with mild mental disabilities. Work content: 76 pages, 1 pictures, 14 tables, 4 appendices, 42 sources. The theoretical part of the diploma thesis describes the characteristics of typical development of 5-6 year old children and the characteristics of children with mild mental disabilities, the characteristics of M. Montessori pedagogy and its application to children with mild mental disabilities, the pedagogical observation of M. Montessori pedagogy. Theoretical research is based both on the findings of M. Montessori and the work of her followers and researchers. In the practical part of the diploma thesis the used methods are summarized, the pedagogical observation of children is performed. Results are summarized and individual study plans based on M. Montessori pedagogy are developed. Conclusions drawn.
Possibilities of using Montessori pedagogy for children with mild mental disabilities
Keywords: Pedagoģija; garīgās attīstības traucējumi; Montesori pedagošija; novērošana; pirmsskola