Attālinātas fotopletizmogrāfijas metode femorāla nerva blokādes monitorēšanai - Lövegren, Aurora Ida Marita (Latvijas Universitāte, 2020)
Virsrakst: Attālinātas fotopletizmogrāfijas metode femorāla nerva blokādes monitorēšanai. Priekšvēsture: Attālināta fotopletizmogrāfija (aFPG) ir neinvazīva ādas mikrocirckulācijas izvērtēšanas metode, ko potenciāli var izmantot reģionālas anestēzijas sekmīguma pārbaudei. Viena no reģionālas anestēzijas problēmām ir vēlīnā un subjektīvā bloka iznākuma prognozēšana. Mērķis: Izvērtēt ādas mikrocirkulācijas izmaiņas ceļa locītavas ādā pēc prolongētas femorāla nerva blokādes ar aFPG metodi. Izvērtēt aFPG metodes efektivitāti diferencēšanā starp placebo un lokālo anestētiķu injekciju femorāla nerva blokādes laikā. Uzdevumi: 1. Izvērtēt aFPG spēju identificēt šļirci ar lokālo anestētiķi vai placebo pēc femorāla nerva blokādes. 2. Salīdzināt reģionālas blokādes izvērtēšanas spēju ar aFPG un aukstuma aplikācijas metodi. Materiāli un metodes: Prospektīvā randomizēti dubultaklā pilot-pētījumā tika iekļauti četri pacienti. Pacientiem pirms operācijas bija veikts prolongēts femorāla nerva bloks, ar iepriekš sagatavotām divām šļircēm: Ropivacaine 0,375% 20mL un NaCl 0.9% 20mL placebo. Šļirces satura perineirāla ievades kārtība bija randomizēta: divi pacienti pirmā šļircē saņēma LA, pārējie divi pacienti placebo. Fotopletizmogrāfijas kamera ar gaismas avotu bija nopozicionēta virs ceļa locītavas ādas mediālā pusē. Attēlveidošana ar aFPG kameru sākās dažas minūtes pirms femorāla nerva blokādes un turpinājās 12 minūtes pēc katras šļirces ievades. Reģionālas blokādes pārbaudei izmantoja aukstuma aplikācijas un vizuālas aFPG kartes. Rezultāti: Pēc aklas FPG analīzes visos gadījumos (n=4) pēc pirmās šļirces bija novērojamas statistiski ticamas atšķirības AC/DC koeficentam aFPG signālā: ar Kruskall-Wallis testu (p1-4<0.001) un pozitīvu korelāciju (r1=0.161, r2=0.380, r3=0.125, r4=0.149, p1-4<0.001 ). Gandrīz visos gadījumos arī otras šļirces injekcija veicināja statistiski ticamas atšķirības (r1=-0.072, r2=0.038,r3=0.043, r4=0.064, p1,4 <0.05 and p2,3>0.05). Secinājumi: 1. aFPG metode atspoguļoja laika atkarīgas statistiski ticamas izmaiņas mērījumos, visās grupās, tomēr aFPG metode nevarēja statistiski ticami atšķirt LA no placebo. 2. Aukstuma aplikācijas metodei bija 100% sensitivitāte šļirces satura noteikšana, salīdzinot ar FPG, kaut arī tam bija nepieciešama pacienta subjektīva izvērtēšana.

Title: Monitoring of continuous femoral nerve block using remote photoplethysmography. Background: Remote photoplethysmography (rPPG) is a non-invasive imaging method of monitoring the microcirculation of the skin. This method can be implemented to monitor regional anesthesia. One of the main issues in regional anesthesia is the late and subjective prediction of block success. Objective: The objective of the study is to measure the changes in the skin microcirculation of the knee after a femoral nerve block, by using rPPG and to evaluate whether rPPG can differentiate between placebo and LA injection in a peripheral nerve block.Assignments: 1. To assess whether rPPG of the skin of the knee can differentiate between placebo and LA injection after femoral nerve block.2. To compare rPPG with other conventional regional anesthesia assessment methods. Materials and methods: We enrolled four patients to our prospective randomized double-blinded pilot study. Patients received preoperatively a continuous femoral nerve block. For the block a nurse would prepare one syringe containing Ropivacaine 0,375% 20mL and another syringe containing NaCl 0.9% 20mL placebo. Randomly chosen two patients received LA in the first syringe, while the two other patients received placebo. The rPPG camera was attached to a light source and adjusted to the desired skin area, the medical side of the knee. The imaging started a few minutes before the insertion of the femoral block and continued for 12 minutes after the injection of the first syringe and second syringe. During the imaging we assessed the block by using cold sensation and visual online rPPG mapping. Results: After blind analysis first syringe injection in all four cases showed statistically significant increases in rPPG signal AC/DC ratio in Kruskall-Wallis (p1-4<0.001) and showed positive time correlation (r1=0.161, r2=0.380, r3=0.125, r4=0.149, p1-4<0.001 ), with some statistically significant increase after second syringe injection (r1=-0.072, r2=0.038,r3=0.043, r4=0.064, p1,4 <0.05 and p2,3>0.05). Conclusion: 1. The rPPG showed time sensitive changes during measurements in all groups, however rPPG couldn’t distinguish LA from placebo in our small pilot study. 2. Cold sensation assessment showed 100% sensitivity of syringe content and remains the golden standard for block assessment in clinical practice.
Monitoring of Continuous Femoral Nerve Block Using Remote Photoplethysmography
Keywords: Medicīna; Regional anesthesia; Peripheral nerve block; Remote photoplethysmography (rPPG); Microcirculation