Izvarošanas un seksuālās vardarbības kvalifikācijas īpatnības - Cehanoviča, Anita (Latvijas Universitāte, 2018)
Izvarošana un seksuālā vardarbība ir noziedzīgi nodarījumi pret dzimumbrīvību un dzimumneaizskaramību. Diemžēl dzīvē daļa šo noziegumu paliek neatrisināti un nesodīti, jo cietušie to slēpj un neziņo varas iestādēm dažādu iemeslu dēļ, šī iemesla dēļ nav zināms patiesais izvarošanas un seksuālās vardarbības gadījumu skaits un vainīgie nesaņem sodu par savu nodarījumu. Kā vēl viena negatīva tendence ir jāmin, ka palielinās izvarošanas un seksuālā vardarbība ģimenēs, bieži vien par cietušajiem kļūst bērni, kas ir jaunāki par sešpadsmit gadiem. Tāpēc darba autore par maģistra darba tēmu izvēlējās „Izvarošanas un seksuālās vardarbības kvalifikācijas īpatnības” Maģistra darbā tiek izpētīta Krimināllikuma jaunā redakcija un Latvijas krimināltiesiskā prakse lietās par izvarošanu un seksuālo vardarbību. Maģistra darba mērķis ir izpētīt izvarošanas un seksuālās vardarbības kvalifikācijas īpatnības krimināltiesībās. Mērķa sasniegšanai tika izpētīta izvarošanas un seksuālās vardarbības vēsturiskā attīstība un normatīvie akti, izpētīts noziedzīga nodarījuma sastāvs, Latvijas krimināltiesiskā prakse, kā arī tika pētīti dažādu valstu krimināllikumi, kas ļāva salīdzināt kopīgās un atšķirīgās pazīmes.

Rape and sexual abuse are criminal offenses against sexual and sexual integrity. Unfortunately, part of this crime remains unresolved and impunity in life, as victims are hiding it and not reporting it to the authorities for a variety of reasons, for which reason the actual number of rape and sexual abuse cases is unknown and the perpetrators are not punished for their offense. Another negative trend is the increase in rape and sexual abuse in families, and children are often more likely to be victims than sixteen years old. Therefore, the author of the paper chose "Qualities of the Rape and Sexual Abuse" as the theme of the Master thesis. The master's thesis examines the new version of the Latvian Criminal Law and Latvian criminal law practice in cases of rape and sexual abuse. The aim of the master thesis is to study the specifics of the qualification of rape and sexual abuse in criminal law. To achieve this aim, was investigated rapes historical development, investigated element of the offence. Have been studied the foreign criminal law of rape in order to make it easier to find a common and distinctive characteristics. Keywords: rape, violence, threats, sexual act, qualification, nonage.
Rape and sexual violence qualification peculiarities
Keywords: Juridiskā zinātne; Izvarošana; Vardarbība; Draudi; Kvalifikācija; Seksuāla rakstura darbības