Sporta inteliģences nozīme bērnu un jauniešu futbolā. - Gorkšs, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2022)
Intelektuālo un kognitīvo procesu loma bērnu un jauniešu sporta sistēmā Latvijā un ārvalstīs. Trenera loma šo procesu identifikācijā un uzraudzībā, kā arī bērnu un jauniešu talantu attīstībā un karjeras ilgtspējā. Nepieciešamība pilnveidot bērnu un jauniešu futbolā uzskaitāmo datu apjomu, papildinot tos ar intelektuālās attīstības (IQ) - sportiskā intelekta - monitoringu un analītiku. Paplašināt trenera lomu un papildināt izmērāmo un uzskaitāmo kritēriju apjomu bērnu un jauniešu futbolā Latvijā. Darba uzdevums apskatīt bērnu un jauniešu sporta parametrus un sporta sistēmu Latvijā. Aplūkot detalizēti bērnu un jauniešu futbolu Latvijā, izvirzītos kritērijus un rezultativitātes rādītajus - gan kvalitatīvos gan kvantitatīvos. Analizēt mūsdienu starptautisko praksi intelektuālo parametru ietekmei uz sportisko sniegumu un to uzskaites metodes. Apkopot iespējas un uzdevumus bērnu un jauniešu talantu identifikācijas metodikas uzlabošanai, rosinot ieviest papildus kritērijus bērnu un jauniešu pārbaudēm profesionālās izglītības iestādēs un privātās sporta organizācijās.

The role of intellectual and cognitive processes in the youth sports system in Latvia and abroad. Their potential impact on identifying kid's talents and their career sustainability. The need to improve the amount of data to be recorded in youth football in Latvia, introducing the monitoring and analysis of intelligence quotient (IQ) - sports intelligence. The aim of the qualification work is to expand the coach’s role and improve the scope of measurable and enumerable criteria in youth football in Latvia. Main task is to analyze the parameters and requirements of youth sports in Latvia. To look in detail at youth football in Latvia, the set criteria and performance indicators - both qualitative and quanti- tative. To analyze the influence of intellectual parameters of modern international practice on sports performance and their accounting methods. Compile opportunities and tasks for improving the methodology of identification of kids’ talents, encouraging the introduction of additional criteria for testing young football players in vocational education institutions and private sports organizations.
The role of sports intelligence in youth football.
Keywords: Sporta zinātne; profesionālās izglītības iestādes; futbols; intelektuālās attīstības koeficients; IQ; Latvija