Matemātikas skolotāja profesionālās kompetence 8. Klases skolēnU globālā pilsoniskuma prasmju sekmēšanai - Apine, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba nosaukums ir „Matemātikas skolotāja profesionālā kompetence 8.klases skolēnu globālā pilsoniskuma prasmju sekmēšanai”. Darba mērķis ir noskaidrot, kā matemātikas skolotāja profesionālā kompetence sekmē skolēna globālā pilsoniskuma prasmes. Maģistra darba teorētiskajā daļā tiek aprakstīti globālā pilsoniskuma izglītības teorētiskie aspekti, kas ir globālā pilsonība, globālā izglītība, globālā pilsoniskuma prasmes un skolotāja profesionālā kompetence. Maģistra darba praktiskajā daļā globālā pilsoniskuma izglītība tiek integrēta 8.klases matemātikas stundās trīs tēmu ietvaros, lai sekmētu skolēnu globālā pilsoniskuma prasmes. Veicot skolēnu anketu un interviju analīzi, pētījumā tiek secināts, ka, sekmējot skolēnu globālā pilsoniskuma prasmes, mācību procesā integrējot globālā pilsoniskuma izglītību, skolotājs pilnveido arī savu profesionālo kompetenci globālo izaicinājumu kontekstā.

The title of the Master’s Thesis is „ Professional Competence of a Math Teacher’s for Development of Global Citizenship Skills of Students at the 8th Grade”. The aim of this Paper is to determine how professional competence of a math teacher may develop global citizenship skills of a 8th-grade student. The Theoretical Part of the Master’s Thesis contains a description of theoretical aspects of education of global citizenship – global citizenship, global education, global citizenship skills and teacher’s professional competence. The Practical Part of the Master’s Thesis reflects the integration of global citizenship education in three topics of math lessons at 8th grade in order develop student global citizenship skills. By analysing the questionnaires and interviews of the students, it is concluded that during development of student global citizenship skills by integrating the global-citizenship education into learning process, a teacher improves self-professional competence in the context of the global challenges in a meantime.
Math teacher's professional competence to develop 8th grade student global citizenship skills
Keywords: Pedagoģija; globālais pilsoniskums; globālā pilsoniskuma izglītība; globālā pilsoniskuma prasmes; skolotāja profesionālā kompetence; 8. klases matemātika