Jauna veida radzenes sasaldēšana un tās ietekme uz radzenes struktūru - Zvirgzdiņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbs uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 63 lapām. Tas satur 24 attēlus, 4 tabulas, 1 pielikumu un 154 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: izpētīt jaunizveidotas krioiekārtas prototipa ietekmi uz radzenes struktūru, īpaši epitēlija bazālo membrānu un stromu. Pētāmie audi: 4 cūku acu radzenes. Metode: radzeņu sasaldēšana (3, 9, 15 s) veikta ar jaunizveidoto krioiekārtas prototipu, radzenes struktūras izmaiņu izvērtēšanai izmantota transmisijas elektronmikroskopija. Rezultāti: pēc 3, 9 un 15 sekunžu sasaldēšanas epitēlija bazālās mebrānas struktūra ir saglabāta neskarta. Atslēgas vārdi: radzenes sasaldēšana, epitēlija bazālā membrāna, stroma, endotēlijs, transmisijas elektronmikroskopija, Fuksa distrofija.

The Master thesis is written in Latvian, contains 63 pages, 24 figures, 4 tables, 1 appendix and 154 references. Aim: to establish morphological changes in corneal structure, especially in epithelial basement membrane and stroma induced by transcorneal freezing with the newly designed cryoprobe. Examined tissue: 4 porcine corneas. Methods: transcorneal freezing was performed for 3, 9, and 15 seconds, transmission electron microscopy was used to evaluate morphological changes in corneal structure. Results: 3, 9, and 15 second freeze produce no impact on epithelial basement membrane. Key words: transcorneal freezing, epithelial basement membrane, stroma, endothelium, transmission electron microscopy, Fuchs distrophy.
A new approach to transcorneal freezing and its effects on corneal ultrastructure
Keywords: Fizika