Ahileja cīpslas ruptūras un to ārstēšana Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā 2012.-2014. gadā - Purlīce, Dagnija (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba aktualitāte: Ahileja cīpslas ruptūra ir bieža trauma sportistu un to cilvēku vidū, kuri nodarbojas ar sportiskām aktivitātēm brīvajā laikā, kā arī šādas traumas tiek gūtas sadzīviskos notikumos, Latvijā un visā pasaulē. Pētījuma mērķis bija noskaidrot, cik daudz Ahileja cīpslas ruptūru ir saistītas ar sportiskajām aktivitātēm, šo cilvēku vidējais vecums un kuram dzimumam biežāk šāda trauma sastopama, kā arī noskaidrot, vai pacienti ir ievērojuši ārsta rekomendācijas un vai ir apmierināti ar ārstēšanas rezultātu. Metodes un materiāli: Pētījums sastāv no divām daļām: pacientu slimības vēsturu datu apkopošanas un pacientu telefonaptaujas. Pētījums tika veikts Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, darbā tika izmantototas pacientu slimības vēstures no 2012. gada sākuma līdz 2014.gadam (ieskaitot), tajā iekļaujot pacientus, kuriem bijis Ahileja cīpslas plīsums. Pētījuma pirmajā daļā tika iekļauti 225 pacienti, savukārt otrajā daļā piekrita piedalīties 123 pacienti. Rezultāti un secinājumi: Pētījuma pirmajā daļā tika iekļauti 225 pacienti, no kuriem 84% bija vīrieši un 16% - sievietes, vīriešu sieviešu attiecība - 5,25:1. Vidējais vecums, kurā notiek Ahileja cīpslas plīsums, ir 41,2 gadi un visbiežāk šāda trauma notiek ceturtajā dzīves dekādē. Ahileja cīpslas plīsums visbiežāk noticis saistībā ar sportiskām aktivitātēm - 70,2% gadījumu. Biežākie sporta veidi, kurā tika gūts Ahileja cīpslas plīsums, ir basketbols, futbols, volejbols un teniss. Ahileja cīpslas plīsums biežāk skāris kreiso kāju (51,6% gadījumos). Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā Ahileja cīpslas ruptūras tiek ārstētas ķirurģiski, reruptūras risks ir 5,14% un visbiežāk atkārtota ruptūra notikusi vienu līdz trīs mēnešus pēc ķirurģiskas ārstēšanas. Pacientu vairākumam (97,3%) bijis akūts Ahileja cīpslas plīsums un lielākā daļa pacientu ķirurģiski ārstēti pirmajās divās dienās pēc iestāšanās slimnīcā. Slimnīcā pacienti vidēji pavadījuši 2,58 dienas. 8,1% pacientu iepriekš bijusi traumēta kāda no Ahileja cīpslām un 2,44% Ahileja cīpslas ruptūra ir bijusi kādam no pirmās pakāpes ģimenes locekļiem. Lielākajai daļai pacientu traumētā kāja bijusi imobilizēta 6 nedēļas un lielākā daļa pacientu pēc 6 mēnešiem spēj atgriezties savās ikdienas aktivitātēs. 2,44% pacientiem pēc ķirurģiskas ārstēšanas bijušas izmaiņas nervus suralis inervācijas zonā. Lielākā daļa pacientu (86,2%) ievērojuši ārsta rekomendācijas un ir apmierināti ar ārstēšanas rezultātu (89,4%).

Background: The rupture of Achilles tendon is a very common injury among athletes and those people who takes part in sports activities in their leisure time, as well these injuries occur during everyday activities. Aims: to find out how many of Achilles tendon ruptures occur during sports activities, the average age and in which gender this injury is more common, as well as to find out have the patients followed the recommendations and are they satisfied with the result of treatment. Materials and methods: this study was done in two parts: database which was created from patients’ medical records that were collected in the State Hospital of Traumatology and Orthopedics in Riga from 2012 to 2014 in patients who have had Achilles tendon rupture and the second part was a telephone survey. There were 225 patients included in the first part and 123 patients agreed to participate in the second part of this study. Results: There were 84% males and 16% females, with a male-to-female ratio 5,25:1. The average age of rupture was 41,2 years and this injury is the most common in the fourth decade of life. 70,2% ruptures of the Achilles tendon occurred during sports activities. Most common sporting injuries were from basketball, football, volleyball and tennis. The left Achilles tendon ruptured more frequently (51,6%) than the right. Open Operative Repair is used in the State Hospital of Traumatology and Orthopedics in Riga, the overall re-rupture rate 5,14% and most frequently it occurred one to three months after operation. There were 97,3% acute Achilles tendon ruptures and most patients were operated on in the first two days after admission to the hospital. The average stay at the hospital was 2,58 days. 8,1% of patients have had a previous Achilles tendon injury and 2,44% of patients’ family members have had a ruptured Achilles tendon. Most patients underwent 6 weeks of immobilization in a cast and the majority of patients could return to their daily activities after 6 months. 2,44% of patients reported sural nerve injury. Most patients (86,2%) followed the recommendations and most patients (89,4%) were satisfied with the result of the treatment.
Rupture of the Achilles tendon and its treatment in the State Hospital of Traumatology and Orthopedics from 2012 to 2014
Keywords: Medicīna; Ahileja cīpslas ruptūra; Ahileja cīpslas plīsums; Ahileja cīpsla; tendo Achillis; tendo calcaneus