Liecinieks kriminālprocesā - Zamazlovs-Kazikovs, Jaroslavs (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā analizēts liecinieka tiesiskais statuss kriminālprocesā Latvijā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot liecinieka tiesības, pienākumus un atbildību, kā arī izvērtēt esošā regulējuma efektivitāti un tā attīstību vēsturiskā un salīdzinošā aspektā. Darba uzdevumos ietilpst liecinieka definīcijas izpēte, tiesību un pienākumu analīze, kā arī starptautisko regulējumu salīdzinājums. Rezultātā konstatēts, ka Latvijas tiesiskais regulējums ir pietiekami detalizēts, taču nepieciešami uzlabojumi liecinieka attālinātai liecības sniegšanai, vēlviena liecienieki institūta ieviešana kā arī liecienieku atbalsta struktūras. Izstrādāti priekšlikumi regulējuma pilnveidei, balstoties uz Vācijas, ASV, Somijas un Šveices pieredzi.

The bachelor's thesis analyzes the legal status of a witness in criminal proceedings in Latvia. The aim of the research is to examine the rights, duties, and responsibilities of a witness, as well as to assess the effectiveness of the current regulation and its development from both historical and comparative perspectives. The research tasks include an analysis of the definition of a witness, the evaluation of their rights and obligations, and a comparison of international legal frameworks. The results indicate that while the Latvian legal framework is sufficiently detailed, improvements are necessary in the areas of remote testimony, the introduction of an additional witness institution, and the establishment of support structures for witnesses. Proposals for improving the regulation are developed based on the experience of Germany, the United States, Finland, and Switzerland.
Witness in a criminal proceeding
Keywords: Juridiskā zinātne; Kriminālprocess; liecinieks; tiesības; atbildība; pienākumi