Šķiedrvielu labvēlīga loma ķermeņa svara un pamatuzturvielu enerģijas balansa regulācijai sievietēm ar zemu fizisko aktivitāti - Sargautiene, Vanda (Latvijas Universitāte, 2014)
Šķiedrvielu labvēlīga loma ķermeņa svara un pamatuzturvielu enerģijas balansa regulācijai sievietēm ar zemu fizisko aktivitāti. Sargautiene V., Dr.Med. doc. Zariņš Z. 56 lappuses, 7 attēli, 9 tabulas, 114 literatūras avoti, 3 pielikumi. Latviešu valodā. Šajā pētījumā, izmantojot 3 dienu uztura dienasgrāmatu, NutriSurvey 2007 un statistikas SPSS21 programas datu apstrādes metodes, tika novērtēts šķiedrvielu līmenis uzturā un to ietekme uz pamatuzturvielu enerģijas balansu un ĶMI sievietēm ar zemu fizisko aktivitāti. Mūsu pētījumā pierādījām, ka paaugstināts tauku daudzums un nepietiekams šķiedrvielu daudzums sieviešu uzturā ir saistīts ar palielinātu ĶMI. Pētījuma rezultāti parāda, ka palielināts kopējo šķiedrvielu daudzums uzturā noregulē pamatuzturvielu balansu, īpaši samazina tauku daudzumu uzturā. ĶMI, šķīstošas šķiedrvielas, nešķīstošas šķiedrvielas, pamatuzturvielas, regresijas analīze.

Beneficial impact of dietary fiber intake on body weight and macronutrients energy balance regulation for women with low physical activity. Sargautiene V., Dr. Med. doc. Zariņš Z. Master’s thesis, 56 pages, 7 pictures, 9 tables, 114 literature references, 3 appendices. In Latvian. In this study, using 3 day food diary, NutriSurvey 2007 and SPSS21 data processing methods, were evaluated levels of dietary fibers and its effect on energy balance of macronutrients and BMI for womens with low physical activity. Our study proved, that hight fat content and low fiber content in the diet is associated with increased BMI. The research results show, that the increase in total amount of fibers in diet adjust macronutrients balance, specially reducing the amount of fat in diet. BMI, soluble fiber, insoluble fiber, macronutrients, regression analysis.
Beneficial impact of dietary fiber intake on body weight and macronutrients energy balance regulation for women with low physical activity
Keywords: Medicīna