Kapilārā hemoglobīna līmeņa saistība ar agrīna vecuma bērna vispārējo veselības stāvokli - Vecumniece, Lauma (Latvijas Universitāte, 2022)
Anēmija ir globāla problēma un tās prevalence pasaulē ir atšķirīga dažādos reģionos. Pasaules Veselības organizācijas anēmijas klasifikācija tiek izmantota vairumā pasaules valstu, tai skaitā Latvijā. Anēmijas skrīningu zīdaiņiem ieteicams veikt 12 mēnešu vecumā, taču netiek precizēta metode, ar kuru būtu jāveic testēšana. Vairāki pētījumi rāda, ka, vadoties pēc PVO anēmijas klasifikācijas, veicot mērījumu ar kapilārā hemoglobīna eksprestesta metodi, varētu tikt pārvērtēta anēmijas prevalence zīdaiņiem. Latvijā obligātais anēmijas skrīnings zīdaiņiem 2008. gadā tika atcelts (Ministru kabinets, 2006). Pētījuma mērķis bija noskaidrot anēmijas prevalenci bērniem 12 mēnešu vecumā un izvērtēt iespējamos tās cēloņus, un saistību ar bērnu saslimšanām pirmo divu dzīves gadu laikā. Pētījumā tika noskaidrota anēmijas saistība ar zīdaiņa barošanas veidu un piebarojuma uzsākšanu pirmā dzīves gada laikā, kā arī izvērtēta asociācija starp kapilārā hemoglobīna līmeni 12 mēnešu vecumā un saslimšanām pirmo divu dzīves gadu laikā, kuru dēļ vērsušies pie ģimenes ārsta. Pētījumā tika analizētas 149 bērnu ambulatorās kartiņas, kā arī ir iekļauts literatūras pārskats par kapilārā hemoglobīna līmeņa noteikšanas metodēm un anēmijas ietekmi uz bērna vispārējo veselības stāvokli. Pētījuma rezultāti parāda biežāku anēmijas attīstību bērniem, kuri baroti ar krūti pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar bērniem, kuri saņēma maisījumu (p=0,016), kā arī tiem bērniem, kuriem piebarojuma uzsākšanas laiks bijis no sešiem mēnešiem, salīdzinot ar bērniem, kuriem piebarojums uzsākts agrāk (p=0,009). Bērniem ar anēmiju, biežāk attīstījās augšējo elpceļu infekcijas līdz 12 mēnešu vecumam (p=0,003) un no 13 līdz 24 mēnešu vecumam (p=0,007), kā arī vairāk kā piecas epizodes pirmo 12 mēnešu laikā, biežāk bija zēniem (p=0,029), nekā meitenēm. Apakšējo elpceļu infekciju (p=0,001) un neprecizētas etioloģijas kuņģa zarnu trakta infekciju (p=0,041) epizodes, kā arī sūdzības par atopisko dermatītu (p<0,001), neinfekcioziem gastrointestinālā trakta traucējumiem (p<0,001) un vājumu, raudulību (p=0,007), biežāk bija bērniem ar anēmiju.

Anemia is a global problem, and its prevalence varies across different regions in the world. WHO classification of anemia is used in most countries of the world, including Latvia. Screening for infant anemia is recommended at the age of 12 months, but the method by which testing should be performed is not specified. Several studies have shown that the prevalence of anemia in infants, accordingly to WHO classification of anemia, may be overestimated when measured by the capillary hemoglobin express test method. In Latvia, the mandatory screening for infant anemia was revoked in 2008. The aim of the study was to identify the prevalence of anemia in children at the age of 12 months and to assess its possible causes and the association with pediatric disease during the first two years of life. Our study identified that anemia is associated with the type of infant feeding and the onset of introducing solids in the first year of life, and relation between capillary hemoglobin level at 12 months of age and pediatric diseases that led to a family doctor during first two years of life. In the study 149 children's outpatient cards were analyzed, it also includes a literature review of methods for determining capillary hemoglobin level, and how anemia affects child's general health. The results showed more frequent anemia in breast-fed infants during the first six months, compared to formula-fed (p=0.016), as well as in children who were introduced with solids at six months of age, compared to children who were introduced earlier (p=0.009). In children with anemia, upper respiratory tract infections occurred more frequently during the first 12 months of life (p=0.003) and from 13 to 24 months of age (p=0.007), and more than five episodes in the first 12 months of life were more common in boys than girls (p=0.029). Episodes of lower respiratory tract infections (p=0.001) and non-specified etiology gastrointestinal infections (p=0.041), as well as complaints of atopic dermatitis (p<0.001), non-infectious gastrointestinal disorders (p<0.001) and weakness, crying (p=0.007) were more common in children with anemia.
Association between infant capillary hemoglobin level and general health in early childhood
Keywords: Medicīna; anēmija; kapilārais hemoglobīna līmenis; saslimšanas; sūdzības; bērni