ASV starptautiskās tirdzniecības politikas maiņa no daudzpusējiem uz divpusējiem līgumiem - Bileskalns, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba nosaukums ir “ASV starptautiskās tirdzniecības politikas maiņa no daudzpusējiem uz divpusējiem līgumiem”. Darba mērķis ir noskaidrot ASV politikas maiņas potenciālo ietekmi uz tās ekonomiku un politiku, izstājoties no Klusā okeāna partnerības. Autors ir izvirzījis hipotēzi - īstenojot šādu starptautiskās tirdzniecības politikas maiņu ASV ekonomiski un politiski būs lielāka zaudētāja nekā TPP līguma dalībvalstis. Dotā darba uzdevumi: apskatīt ASV tirdzniecības politiku pēc Aukstā kara, apskatīt jau esošo daudzpusējo līgumus un izvērtēt to ietekmi uz dalībvalstu ekonomiku. Pētījuma secinājumi un rezultāti norāda uz to, ka ASV ir zaudētāja izstājoties no TPP un izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies.

Master thesis title: “USA International Trade Policy Change from Multilateral to Bilateral Trade Agreements”. The goal of this assignment is to find the potential influences of the USA policy change on its economy and policy by withdrawing from Trans-pacific Partnership. The author has put forward a hypothesis that such an international trade policy change will make the USA economically and politically more disadvantaged than the TPP member states. Tasks of the assingment: to research US trade policy after the Cold War, to examine existing multilateral treaties and to assess their impact on Member States economies. Research findings suggest that the US has lost out on leaving the TPP and the hypothesis raised in the thesis has been confirmed.
USA International Trade Policy Change from Multilateral to Bilateral Agreements
Keywords: Ekonomika; Klusā okeāna partnerība; starptautiskā tirdzniecība; TPP; ASV