Zasas izloksnes apraksts - Gabranova, Inga (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs „Zasas izloksnes apraksts” ir pētījums par vienas dziļās sēliskās izloksnes – Zasas – fonētiku, morfoloģiju un sintaksi. Darba mērķis ir Zasas izloksnes apraksta izveide. Darba izstrādei izveidota īpaša autores vākta fonotēka, kas ir pamatā bakalaura darbā izveidotajam izloksnes aprakstam. Bakalaura darbā izveidotais Zasas izloksnes apraksts tiek nedaudz skatīts kaimiņu izlokšņu kontekstā, kā arī salīdzināts ar vecākiem tās pašas izloksnes aprakstiem, tādējādi Zasas izloksne tiek pētīta arī diahroniski, noskaidrojot, kā tā laika gaitā attīstījusies un mainījusies. Tiek izvirzīta hipotēze, kas ar izloksni notiks nākotnē, šai nolūkā Zasas vidusskolā veikta neliela aptauja. Bakalaura darba mērķis ir sasniegts – izveidots un teorētiski pamatots Zasas izloksnes apraksts gan sinhroniskā, gan diahroniskā aspektā. Atslēgas vārdi: (sēliskā) izloksne, Zasa, apraksts, dialektoloģija, izloksnes attīstība.

The bachelor’s work “The Description of Zasa Dialect” is a study on phonetics, morphology and syntax of one of the deep Selonian dialects - Zasa dialect. The aim of the work is creation of a description of Zasa dialect. For developing the work, a special sound-recording library has been created collected by the author herself which is the basis of the created description of the dialect in the bachelor’s work. The created description of Zasa dialect in the bachelor’s work has been considered also in the context of the neighbouring dialects, as well as compared with the previously made descriptions of the same dialect, therefore Zasa dialect has been studied also diachronically by exploring how it has developed and changed over time. A hypothesis has been set: what will happen with the dialect in the future, for this purpose a questionnaire has been carried out in Zasa secondary school. The aim of the bachelor’s work has been achieved: the description of Zasa dialect has been created and theoretically justified in both synchronic and diachronic aspects. Key words: (Selonian) dialect, Zasa, description, dialectology, development of a dialect.
The Description of Zasa Dialect
Keywords: Filoloģija