Augu darbības pazīmes vidējā devonā Latvijā - Lagzdiņa, Gunita (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbā ir raksturotas vidējā devona Arukilas un Burtnieku svītu nogulumos esošās rizokrēcijas, kas pārsvarā saistītas ar dolokrētiem. Sakņu struktūru atrašanās nogulumos ļauj identificēt subaerālās atsegšanās notikumus vai sekla ūdens vidi. Pētījumā izmantotas oglekļa un skābekļa stabilo izotopu analīzes, granulometriskā sastāva analīzes, kā arī rizokrēciju un dolokrētu mikrotekstūru un makrotekstūru raksturojums. Dokumentēta rizokrēciju un dolokrētu atrašanās vieta ģeoloģiskajos griezumos. Secināts, ka vidējā devonā augiem pamazām ir palielinājušies sakņu izmēri, un tie ir auguši gan sauszemē, gan sekla ūdens apstākļos neaktīvos deltu kanālos vai ezeriņos.

Master thesis deals with study of rhizocretions mainly related with dolocretes in the Middle Devonian Aruküla and Burtnieki formations. The location of plants in deposits allows the identification of subaerial exposure events or shallow aquatic environments. The research is based on oxygen and carbon stable isotope analyses, grain-size analysis, as well as the studies if micro- and macrostructures of rhizocretions and dolocretes. Placement of rhizocretions and dolocretes in sections has been documented. It has been concluded that the size of roots during the Middle Devonian have gradually increased and they have developed in terrestrial environments and shallow-water environments in abandoned delta channels or delta lakes.
Features of plant activity during the Middle Devonian from Latvia
Keywords: Ģeoloģija; dolokrēti; rizokrēcijas; paleoaugsnes; paleobotānika; stabilo izotopu analīze