Organizēta grupa - Tamuža, Liene (Latvijas Universitāte, 2011)
Latvijā neskaidros jautājumus par organizētas grupas jēdziena izpratni un problēmas noziedzīga nodarījuma kvalifikācijā analizējuši tikai daži autori. Krimināllikumā dota organizētas grupas definīcija, tomēr praksē vērojama problēma šīs grupas norobežošanā no personu grupas pēc iepriekšējas vienošanās un pazīmju izvērtēšanā. Darba mērķis ir veikt organizētas grupas jēdziena, vēsturiskās attīstības, pazīmju un šīs grupas norobežošanas no citiem personu grupējumiem izpēti Latvijas un citu valstu krimināllikumos, teorijā un praksē, izdarīt secinājumus un izvirzīt priekšlikumus nepilnību novēršanai Krimināllikumā. Pētījuma rezultātā autore izvirza tēzes par organizētas grupas jēdziena un pazīmju izpratni un priekšlikumu Krimināllikuma 21.panta grozījumiem, kas paredz nesaistīt organizētu grupu ar kriminālpārkāpumu izdarīšanu.

In Latvia uncertain issues on definition of organized group and problems on qualification of offences are analyzed by only few authors. Organized group’s definition is given in the Criminal Law, however there is an issue in jurisprudence on detaching this group from the group under the preliminary agreement. The aim is to carry out research of concept, historical evolution and features of organized group and detaching it from other groups of persons, using the Criminal Law and other criminal codes, theoretical verities and jurisprudence; to draw a conclusion and give suggestions for improving the Criminal Law. As the result of research the author comes to thesis on conception of organized group and its features and offers the draft amendment of Article 21 of the Criminal Law whereby criminal offences should not been related with organized group.
Organized group
Keywords: Juridiskā zinātne