Latvijas Universitātes Bibliotēkas identitāte - Putniņa, Aija (My University, 2012)
Mērķis - Pētījuma mērķis ir noskaidrot un raksturot LU Bibliotēkas identitāti. Pētījumā noskaidrots, vai LU Bibliotēkai piemīt vienveidīga identitāte vai Bibliotēkas identitāte sadalīta vairākās grupu identitātēs. Metodoloģija/pieeja — LU Bibliotēkas organizācijas identitāte noskaidrota izmantojot anketu. Pētījuma anketa sadalāma divās daļās. Pirmā daļa ietver atvērtos jautājumus, kuros LU Bibliotēkas darbinieki raksturoja savu tiešo darba vietu (nodaļu, departamentu) un sniedza vispārīgo Bibliotēkas raksturojumu. Otrā anketas daļa ietver jautājumus, kas veidoti izmantojot G. Hofstede un G.J. Hofstedes izvirzītās 6 organizācijas dimensijas. Rezultāti — Pētījumā noskaidrots, ka LU Bibliotēkai piemīt viena identitāte, kas, neskatoties uz grupu identitāšu veidošanai piemērotās vides, nedalās dažādās grupu identitātēs. Praktiskā nozīme — Organizācijas identitāte norāda uz organizācijas ietvertajām vērtībām un palīdz izprast organizācijas ikdienas darbu un tradīcijas. Noskaidrojot LU Bibliotēkas identitāti, pētījuma rezultātus var izmantot organizācijas darba analīzei un uzlabošanai. Novitāte — Mūsdienās arvien vairāk pētījumu tiek veikti, lai noskaidrotu un raksturotu dažādu sociālo grupu, organizāciju vai institūciju identitātes. Ir nepieciešams noskaidrot, kā organizācija uztver un raksturo pati sevi, jo organizācijas viedoklis pašai par sevi ietekmē tās darbību ārpus organizācijas. Pētnieki Latvijā šobrīd aktīvi veic pētījumus, kuros tiek apskatīts identitātes temats. LU Bibliotēka ir lielākā augstskolu bibliotēka Latvijā, un tās identitāte ietekmē Bibliotēkas tēlu un uztveri gan Latvijā, gan ārpus tās.
Identity of the Library of the University of Latvia
Keywords: Organizācijas identitāte; grupu identitāte; bibliotēku identitāte