Smēķēšanas saistība ar uztverto stresu un vientulības izjūtu - Balode, Sindija Stella (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba pētījuma mērķis ir noskaidrot uztvertā stresa, vientulības izjūtas saistības ar smēķēšanas intensitāti, smēķēšanas stāžu cigarešu lietotāju un e-cigarešu lietotāju grupās, kā arī uzzināt, vai un kādas atšķirības pastāv uztvertajā stresā un vientulības izjūtā starp cigarešu lietotāju un e-cigarešu lietotāju grupām. Pētījumā piedalījās 126 respondenti. No tiem 58 bija vīrieši un 68 sievietes. Respondenti tika sadalīti 2 grupās: 68 cigarešu lietotāji un 58 e-cigarešu lietotāji. Uztvertā stresa mērījumam tika izmantota Uztvertā stresa skala (Cohen et al., 1983), adaptēta latviešu valodā (Stokenberga, 2008). Vientulības izjūtas mērījumam tika izmantota UCLA vientulības skala (Russell, 1996), adaptēta latviešu valodā (Freivalde, 2004). Tika ievākti demogrāfiskie dati par dzimumu, vecumu, smēķēšanas veidu, smēķēšanas intensitāti un smēķēšanas stāžu. Pētījumā statistiski nozīmīgas saistības starp smēķēšanas stāžu, smēķēšanas intensitāti un uztverto stresu, vientulības izjūtu netika atrastas. Statistiski nozīmīgas atšķirības uztvertā stresa rādītājos starp cigarešu un e-cigarešu lietotāju grupām netika atrastas, taču statistiski nozīmīgas atšķirības starp grupām tika atrastas vientulības izjūtas mērījumā. Augstāki vientulības izjūtas rādītāji bija cigarešu lietotāju grupā.

The aim of the bachelor thesis research is to investigate the relationship of perceived stress, loneliness with smoking intensity, smoking duration in groups of cigarette smokers and ecigarette smokers, and to find out whether and what differences exist in perceived stress and loneliness between groups of cigarette smokers and e-cigarette smokers. 126 respondents took part in the study. Of these, 58 were men and 68 were women. The respondents were divided into 2 groups: 68 cigarette smokers and 58 e-cigarette smokers. The Perceived Stress Scale (Cohen et al., 1983), adapted into Latvian (Stokenberga, 2008), was used to measure perceived stress. The UCLA Loneliness Scale (Russell, 1996), adapted into Latvian (Freivalde, 2004), was used to measure loneliness. Demographic data on gender, age, type of smoking, smoking intensity and smoking duration were collected. The study found no statistically significant relationships between smoking duration, smoking intensity and perceived stress, loneliness. No statistically significant differences were found in perceived stress between the cigarette and e-cigarette smoking groups, but statistically significant differences between the groups were found in the loneliness measure. Higher scores in loneliness were found in the cigarette-smoking group.
Relationship Between Smoking, Perceived Stress and Loneliness
Keywords: Psiholoģija; Smēķēšana; Smēķēšanas stāžs; Smēķēšanas intensitāte; Elektroniskās cigaretes; Uztvertais stress