Zālāju veģetācijas daudzveidības ilgtermiņa izmaiņas Randu pļavās uz dabas lieguma apsaimniekošanas fona - Lielnora, Krista Gabriela (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā analizētas pļavu veģetācijas ilgtermiņa izmaiņas aizsargājamā dabas teritorijā “Randu pļavas” uz dabas lieguma apsaimniekošanas fona 54 pastāvīgajos veģetācijas kvadrātos 17 gadu laikā no 1996.-2013. g. un 2024. gadā 11 gadus pēc pētījuma beigām. Analīzē izmantoti dati no Latvijas nacionālā ilgtermiņa ekoloģisko pētījumu tīkla projekta ietvaros ievāktajiem materiāliem. Randu pļavas ir Latvijā un Eiropas mērogā nozīmīga aizsargājama teritorija ar unikālu biotopu un sugu daudzveidību. Pētījuma rezultāti liecina, ka zālāju biotopi teritorijā cieš no apsaimniekošanas trūkuma un dabas aizsardzības plāna nepilnīgas ieviešanas. Notiek veģetācijas homogenizācijas process, palielinās ekspansīvo sugu skaits, kā arī novērojamas nobīdes Ellenberga skalas indikatoru vērtību spektrā. Lai nodrošinātu pļavu biotopu stāvokļa uzlabošanos un sugu daudzveidības saglabāšanos, nepieciešams būtiski uzlabot zālāju apsaimniekošanu. Atslēgas vārdi: dabiskie zālāji, piejūras zālāji, veģetācija, augu sugu daudzveidība, apsaimniekošana

The bachelor's thesis analyzes long-term changes in meadow vegetation in the protected nature area “Randu Meadows” against the background of nature reserve management. The study was conducted in 54 permanent vegetation plots over a period of 17 years, from 1996 to 2013, and again in 2024, 11 years after the end of the original study. The analysis uses data collected within the Latvian National Long-Term Ecological Research Network project framework. Randu Meadows is a protected area of national and European significance, known for its unique habitats and species diversity. The study results indicate that the grassland habitats in the area are deteriorating due to insufficient management and incomplete implementation of the nature conservation plan. A process of vegetation homogenization is occurring, the number of expansive species is increasing, and shifts in the spectrum of Ellenberg indicator values are observed. To improve the condition of the meadow habitats and preserve species diversity, significant improvements in grassland management are necessary. Keywords: natural grasslands, coastal grasslands, vegetation, plant species diversity, management
Long-term changes in grassland vegetation diversity in relation to nature reserve management practices in the "Randu Meadows"
Keywords: Vides zinātne; dabiskie zālāji; piejūras zālāji; veģetācija; augu sugu daudzveidība,; apsaimniekošana