Diskriminācijas aizliegums invaliditātes dēļ nodarbinātības jomā - Eglīte, Monta (Latvijas Universitāte, 2018)
Tēma „Diskriminācija invaliditātes dēļ nodarbinātības jomā” ir aktuāla, jo Eiropas Savienības tiesa jēdzienu „invaliditāte” Direktīvas 2000/78/EK izpratnē ir definējusi tikai savos spriedumos, ņemot vērā Apvienoto Nāciju organizācijas Konvenciju par personu ar invaliditātes tiesībām, tāpēc tas regulāri attīstās. Darbā ir apskatīts invaliditātes jēdziens un diskriminācijas pārkāpuma lietas Eiropas Savienības tiesībās, invaliditātes jēdziena izpratne Latvijā, jēdzienu „slimība” un „invaliditāte” savstarpēja nošķiršana Eiropas Savienībā un Latvijā. Autore secina, ka Latvijai ir nepieciešams paplašināt Invaliditātes likumā definēto invaliditātes jēdzienu atbilstoši Direktīvai 2000/78/EK un Apvienoto Nācijas organizācijas Konvencijai par personu ar invaliditāti tiesībām. Atslēgvārdi: diskriminācija, invaliditāte, Direktīva 2000/78/EK, nodarbinātība.

The topic "Discrimination on the grounds of disability in employment" is relevant because the European Union has defined the concept of "disability" within the meaning of Directive 2000/78/EC only in its judgments, taking into account the United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities, so it's constantly evolving. The work deals with the concept of disability and cases of discrimination in European Union law, the concept of disability in Latvia, the distinction between the concept of "disease" and "disability" in the European Union and Latvia. The author concludes that Latvia needs to expand the concept of disability defined in the Disability Law in accordance with Directive 2000/78/EC and the United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities. Keywords: discrimination, disability, Directive 2000/78/EC, employment.
Discrimination on the grounds of disability in employment
Keywords: Juridiskā zinātne; diskriminācija; invaliditāte; Direktīva 2000/78/EK; nodarbinātība