Arsēna sastopamības novērtējums Baltijas jūras sedimentos ķīmisko ieroču izgāšanas vietā - Hartmane, Aija (Latvijas Universitāte, 2012)
Baltijas jūra ir viena no piesārņotākajām jūrām pasaulē. Pēc Otrā pasaules kara jūrā tika izgāzti ķīmiskie ieroči, izveidojot vairākas šo ieroču izgāztuves. Arī netālu no Latvijas krastiem ir šādas izgāztuves, un viena no tādām tika pētīta bakalaura darbā. Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai atrastā munīcijas izgāztuves vietā vispār tikuši izgāzti ķīmiskie ieroči, kas tika pārbaudīts, nosakot sedimentos arsēna koncentrāciju un salīdzinot to ar references teritoriju. Pētījumā tika iegūti arhīva dati par munīcijas izgāztuves vietu netālu no Liepājas, kur tika paņemti sedimentu paraugi arsēna un arī citu metālu koncentrāciju noteikšanai. Tika iegūti rezultāti, kas ļauj spriest par arsēna rašanās cēloni pētījuma vietā. Atslēgas vārdi: ķīmiskie ieroči, Baltijas jūra, arsēns, sedimenti.

Baltic Sea is one of the most polluted seas in the world. After World War II chemical weapons were dumped in the sea forming several dumpsites. There are some of those dumpsites not far from Latvia too and one of them was studied in bachelor work. The aim of this research was to ascertain whether in the found munition dumpsites chemical weapons have been dumped at all. That was examined by determing the concentration of arsenic in the sediments and by comparing it with reference teritory. In this research archive data about munition dumpsite near Liepaja were acquired. From reported coordinates sediment samples were taken. Concentration of arsenic and other metals were determined. The obtained results allows to conclude about the arsenic’s origination in the place of research. Keywords: chemical weapons, Baltic Sea, arsenic, sediments.
Assessment of arsenic occurrence in the sediments of the Baltic Sea in chemical weapons'dumpsite
Keywords: Vides zinātne