Daugavas Sakas salas ģeoloģiskā uzbūve un attīstība holocenā - Parage, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā „Daugavas Sakas salas ģeoloģiskā uzbūve un attīstība holocēnā” ir atspoguļoti Sakas salā veiktie ģeomorfoloģiskie un kvartārģeoloģiskie pētījumi. Darba mērķis ir noskaidrot Sakas salas ģeoloģiski – ģeomorfoloģisko uzbūvi, izpētīt salas attīstību un to ietekmējošos procesus holocēnā, kā arī izprast Sakas salas veidošanās gaitu un apstākļus pēcleduslaikmeta beigu posmā. Pētījuma laikā lauka darbos tika veikta teritorijas apsekošana, reljefa formu atpazīšana, zondēšanas darbi un kvartāra nogulumu izplatības areāla noteikšana. No iegūtajiem datiem tika izveidots kartogrāfiskais materiāls. Rezultātā tika izstrādāts Sakas salas augstuma modelis, kvartāra nogulumu karte, Daugavas ielejas virspalu terašu un Sakas salas reljefa morfoģenētiskās kartes, Daugavas ielejas šķērsprofils un eksodinamisko procesu karte. Pētījuma rezultāti ļauj izprast Sakas salas veidošanās apstākļus un gaitu. Atslēgas vārdi: Sakas sala, Daugavas ieleja, virspalu terase, reljefs, nogulumi, procesi, veidošanās.

Within Bachelor paper „Geological structure and development of Saka Isle in Holocene, Daugava River” has been acomplished geomorphological and quarternary geological studies in Saka isle. The main objective of this work was to describe geological – geomorphological structure, development of the isle and influencing processes in Holocene, as well as to understand development processes of the Saka isle and conditions in final stage of postglacial. During the studies in field works was accomplished site survey, recognition of topography shapes, probing works and measurement of area of distribution of Quarternary deposits. From the data were created cartographical material. As a result was created digital elevation model of Saka sala, Quarternary sediments map, morphogenetic maps of Saka isle surface forms and terraces above the flood-plain in Daugava valley, cross section view of Daugava valley and map of exo dynamic processes. Results of this research let to understand conditions and progress of formation of Saka isle. Keywords: Saka isle, Daugava valley, terrace above the flood-plain, topography, sediments, processes, formation.
Geological structure and development of Saka Isle in Holocene, Daugava River
Keywords: Ģeogrāfija