Elektronu korelācijas metodes pievienoto plakano viļņu bāzē - Kacars, Kristiāns (Latvijas Universitāte, 2024)
\noindent \textbf{Anotācija}: Elektronu korelācijas metodes, kā Mollera-Plesseta perturbāciju teorija(MP) un saistīto klasteru teorija (CC), ir kvantu ķīmijas pamatelementi. Tās galvenokārt tiek izmantotas galīgu sistēmu pētīšanā, un tikai pēdējā laikā, ar jaudīgu datorresursu plašo pieejamību, tās sāk izmantot cietvielu fizikas nozarē. Darba ietvaros ir veikti pirmie MP un CC aprēķini pievienoto plakano viļņu bāzē. Šim nolūkam tiek aplūkotas 4 sistēmas, atomi, molekula un cietviela, kam tiek pētīta korelācijas enerģijas konverģence atkarībā no virtuālajām orbitālēm un bāzes funkciju kopas. Rezultāti tiek verificēti, izmantojot literatūras datus un aprēķinu programmas, kas izmanto cita veida bāzes funkcijas.

Electron correlation methods such as Moller-Plesset perturbation theory(MP) and coupled cluster theory(CC) are a staple of quantum chemistry. However, they are mostly used for finite systems and only recently have solids been put on the research forefront, as vast computational resources become readily available. My work presents the first ever calculations employing these methods within the framework of augmented plane wavess. Four prototypical systems are studied, two atomic systems and a molecule and solid, from which the nature of correlation energy convergence is explored and an extrapolation scheme is derived. The obtained results are validated using data from literature and other code families.
Electron correlation methods in augmented plane wave basis
Keywords: Fizika un astronomija; MP2; CCSD; korelācijas enerģija; pievienotie plakanie viļņi; correlation energy