Lauku saimniecību skaitīšanas datu izmantošana izlases veida apsekojumu organizācijā - Grakoviča, Olga (Latvijas Universitāte, 2007)
Darba uzdevums ir izstrādāt rekomendācijas izlases veida Lauku saimniecību struktūras apsekojumu organizēšanai, izmantojot lauku saimniecību skaitīšanas informāciju. Izmantojamie dati – 2001.gada lauku skaitīšanas rezultāti. Pētījuma mērķis ir, balstoties uz iepriekš zināmo informāciju, izveidot tādu izlases dizainu, lai tas apmierinātu noteiktas precizitātes prasības. Izlases dizains šajā gadījumā sevī ietver stratifikāciju, izlases apjomu un izvietojumu un piemērotākos rādītāju novērtējumus. Lielākā daļa no secinājumiem balstīta uz simulācijās iegūtajiem rezultātiem. Aprēķiniem tiek izmantota datorprogrmma SPSS. Atslēgas vārdi: stratifikācija, Horvitza-Tompsona novērtējumi, GREG novērtējumi, attiecības tipa novērtējumi.

The task of the theses is to give recomendations for Farm Structure Survey sampling. Research is based on census data. So the data for analise is agriculture census in 2001. The aim of the work is to improve the precision of sample estimates using auxiliary information. Sample design in this case includes – stratification, sample size and allocation, estimators. The main part of the conclusions are based on simulations. SPSS is used for calculations. Keyword: stratification, Horvitz-Tomphson estimator, GREG estimator, ratio estimator.
Usage of Agriculture Census Data in Organisation of Sample Surveys
Keywords: Matemātika