Sistēma veselības datu vākšanai un analīzei - Syundyukov, Emil (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbs apskata sekojošu problēmu: iespēju veikt pacientu veselības rādītāju pārraudzību slimību diagnosticēšanai agrīnās stādījās, kā arī rehabilitācijas procesa iziešanas laikā. Autors izpēta pacientu veselības rādītāju pārraudzības un analīzes problēmu un iespējas kā šādus rādītājus savākt un atspoguļot pieejamā un pielietojamā veidā. Darba rezultātā tika veikta problemātikas padziļinātā analīze ar mērķi definēt veselības aprūpes aspektus, kur datu uzskatāmā vizualizācija varētu dot iespēju uzlabot slimību diagnosticēšanu un rehabilitācijas procesa pārraudzību. Tika veikta literatūras analīze ar mērķi konstatēt, vai pastāv tādas sistēmas, kas spēj darboties ar veselības rādītāju vākšanu (šī analīzes gadījumā tika apskatīti ceļa locītavas kustības datu vākšanas mehānismus). Apskatot un salīdzinot risinājumus kā arī balstoties uz teorētiskā materiāla, tika izveidota sistēmas prototipa versija, kas sastāv no tīmekļa bāzētas lietotnes, kas spēj veikt no sensoru savākto datu analīzi, glabāšanu un vizualizāciju. Izstrādātais sistēmas prototips tika notestēts ar mērķi pārliecināties par spēju veikt savākto datu vizualizāciju un analīzi, balstoties uz definētās sliekšņvērtības. Darba ietvaros tika veikta pacientu aptauja, industrijas pārstāvju un veselības aprūpes speciālista intervēšana. Tas palīdzēja autoram aplūkot un izanalizēt situāciju, kā arī pārliecināties par problemātikas aktualitāti. Secinājumos autors veic darba analīzi un norāda uz projekta izstrādes laikā konstatētām grūtībām, kā arī norāda uz sistēmas tālāko attīstības virzienu.

The aim of this thesis is to study a problem of analysing various vital signs from patient in order to define the risk factors for his state of health. Author conducts a research on topic of vital signs monitoring and possibilities of such data visualisation and analysis. As a result, thesis presents a deep analysis, aiming to define the certain aspects in the sphere of public health services where data visualisation could give an opportunity to enhance illness diagnostics and monitoring of the rehabilitation procedure. A small-scale literature analysis was made in order to state whether the existing solutions functionality already supports the above-mentioned (in the scope of this thesis, a case of post-operative knee joint rehabilitation procedure was used). Based on the previous information, a prototype of the system was built – a web-based application for sensor-gathered data storage and visualisation. Developed prototype version was tested to examine the ability to visualise and analyse the gathered data, based on the pre-defined threshold value. As a part of the thesis, a survey among patients and interview with industry specialists and healthcare specialist was made. Results gave additional proof of the problem importance. As a conclusion, author analyses the results achieved during this project and points to difficulties appeared during development stage. Author also defines the future way of system’s development and its opportunities.
System for vital signs data collection and analysis
Keywords: Datorzinātne; iegultās iekārtas; datu vizualizācija; datu analīze; veselības pārraudzība; ietvars