Darbības vārda VARĒT modālā semantika un funkcijas latviešu valodā - Daina, Anete (Latvijas Universitāte, 2013)
Daudzās Eiropas un citās valodās, īpaši ģermāņu valodās, aktuāli ir pētījumi par modalitāti un modālajiem darbības vārdiem, kamēr latviešu valodniecībā šajā jomā pētījumu apjoms nav tik plašs. Šī iemesla dēļ darbā izvirzīts mērķis izpētīt vienu no latviešu valodas modālajiem darbības vārdiem – darbības vārdu varēt, tā modālo semantiku un funkcijas latviešu valodā. Lai sasniegtu šo mērķi, aplūkota teorētiskā literatūra par modalitāti un modālajiem darbības vārdiem, to izpratni latviešu, angļu un citās valodās; ekscerpēti un analizēti piemēri ar darbības vārda varēt lietojumu, nosakot darbības vārda varēt morfoloģiskās pazīmes, sintaktisko lietojumu un modālās nozīmes. Rezultātā tika noskaidrots, ka darbības vārds varēt latviešu valodā var tikt lietots visās gramatiskajās kategorijās, ar vai bez infinitīva, kā arī epistēmiskajā un deontiskajā modalitātē, izsakot šādas modālās nozīmes: pieņēmums, ironija, apgalvojums, objektīva nepieciešamība, ieteikums, atļauja, norādījums, pamudinājums, prasība. Modālās nozīmes ietekmē konteksts un darbības vārda izteiksme. Atslēgvārdi: modalitāte, modālais darbības vārds varēt, modālā nozīme, gramatizēšanās, desemantizēšanās, gramatiskā kategorija, sintaktiskā konstrukcija

In many languages of Europe and others there are many studies in modality and modal verbs, especially in Germanic languages, while in Latvian linguistics the extent of research in this field is not so large. Because of that, the purpose of this work is to explore one of the modal verbs in Latvian – varēt (‘can’), its’ modal semantics and functions. To accomplish the purpose of the work, the author reviewed theoretical literature about modality and modal verbs in Latvian, English and other languages, and excerpted and analyzed examples of the use of modal verb varēt (‘can’), so to determine modal verb’s varēt (‘can’) morphological features, syntactic constructions and modal meanings. In the result it was found out that modal verb varēt (‘can’) in Latvian can be used in all grammatical categories of verb, with or without infinitive, and in epistemic and deontic modality, expressing such modal meanings like assumption, irony, statement, objective necessity, suggestion, permission, instruction, encouragement, demand. Modal meanings are affected by context and verb mood. Keywords: modality, modal verb varēt, modal meaning, grammaticalization, desemantization, grammatical category, syntactic construction
Modal Semantics and Functions of Verb VARĒT ‘CAN’ in Latvian
Keywords: Filoloģija