M. Minska un J. Fodora modulārā pieeja psihes un mākslīgā intelekta izpētē - Smoļska, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā “M. Minska un D. Fodora modulārā pieeja psihes un mākslīgā intelekta izpētē” ir aplūkota psihe kā modulara struktūra. Darba mēŗkis ir noskaidrot tās funkcionēšanas pamatnosacījumus, kā arī noskaidrot mākslīgā intelekta izvedes potenciālu šīs teorijas ietvaros. Pirmajā darba daļā tiek sniegts ieskats Marvina Minska uzskatos, detalizētāk pievēršoties domāšanas un atmiņas aspektiem. Otrajā darba daļā tiek izklāstīti Džerija Fodora modulārās pieejas principi. Tiek aprakstīti jēdzieni, kas ir nozīmīgi autora izpratnei – daļējā modularitāte, centrālā sistēma, informacionāla ierobežotība, skaitļojamība. Darbs tiek noslēgts ar nodaļu par zināšanu reprezentāciju, kurā detalizētāk tiek aplūkota cilvēka interakcijas ar vidi, jeb kontekstu problemātika. Noslēgumā tiek secināts, ka mākslīgā intelekta izveide Minska pieejas ietvaros ir iespējama, bet Fodora pieejā tā ir problemātiska.

Thesis "M. Minsky's and J. Fodor's modular approach in research of human psyche and artificial intelligence" draws attention to the modular structure of psyche. The goal is to identify the base-conditions of its functioning, as well as identify the potential to create artificial intelligence in the framework of this theory. First chapter gives insight into Marvin Minsky's views, inspecting the aspects of thinking and memory in greater detail. Second chapter presents Jerry Fodor's principles of modular approach. A vocabulary relevant to comprehension of author's understanding is given - partial modularity, central system, frame problem, informational encapsulation. Thesis is concluded with a chapter about representation of knowledge, which draws more detailed attention to problems of syntax and computing. It is concluded that the creation of artificial intelligence in terms of Minsky's approach is possible, but it is problematic in terms of Fodor's.
M. Minsky and J. Fodor Modular Approach to the Mind and Artificial Intelligence
Keywords: Filozofija