Rekreācijas slodzes ietekme uz primāro kāpu izplatību Mangaļos - Purgale, Santa (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbā “Rekreācijas slodzes ietekme uz primāro kāpu izplatību Mangaļos” tika veikts pētījums par antropogēnas slodzes ietekmi uz priekškāpu attīstību, salīdzinot divus parauglaukumus ar dažādu antropogēno noslogojumu. Darbā apkopota un analizēta zinātniskā literatūra par piekrastes ģeoloģisko procesu norisi Mangaļsalā un Vecāķos, apsekota teritorija, veikta aerofotografēšana, analizētas krasta izmaiņas izmantojot monitoringa datus un vēsturisko kartogrāfisko materiālu kā arī veikta aptauja par iedzīvotāju paradumiem atpūtai pie jūras. Pamatojoties uz iegūtajiem rezultātiem un literatūras apskatu, tika izdarīti secinājumi par piekrastes attīstības dinamiku.

In the Master's thesis “Environmental Impact of Recreational Activities on the Primary Dunes in Mangaļi” a study on the impact of anthropogenic stress on the development of frontal dunes will be carried out by comparing two model plots with different anthropogenic loads. The thesis will summarize and analyze the scientific literature on the coastal geological processes in Mangaļsala and Vecāķi, survey the area, perform aerial photography, carry out monitoring measurements and analysis of shore changes using monitoring data and historical cartographic material, as well as conduct a survey on the population habitats by the sea. Based on the results obtained and the literature review, conclusions on the dynamics of coastal development will be drawn.
Environmental impact of recreational activities on the primary dunes in Mangaļi
Keywords: Vides zinātne; piekraste; primārās kāpas; rekreācijas slodze; krasta procesi; Vecāķi