Norvēģijas uzņēmumi Latvijā: darba kultūra Latvijas kontekstā - Dekante, Renāte (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba tēma “Norvēģijas uzņēmumi Latvijā: darba kultūra Latvijas kontekstā”. Autore izvēlējās šo tēmu, jo vēlas veikt pētījumu Norvēģijas uzņēmumā Latvijā, kurā viņa strādā. Pētījuma mērķis ir atrast un analizēt darba kultūras atšķirības starp divām Baltijas Jūras Reģiona valstīm – Latviju un Norvēģiju. Šie aspekti ietver: vērtības un prioritātes, dzimumu līdztiesību, darba un privātās dzīves līdzsvaru, lietišķo komunikāciju, etiķeti un darba vidi. Lai sasniegtu darba mērķi, tika izvirzīti šādi uzdevumi: •Apkopot pieejamo informāciju par Norvēģijas un Latvijas darba kultūru no latviešu, angļu un norvēģu valodas avotiem; •Izpētīt kādas atšķirības novērojamas abu valstu darba vidē; •Salīdzināt divu Latvijā esošo Norvēģijas uzņēmumu servisa centru darbību (DNB Servisa Centrs Rīga un Evry Latvia); •Izmantojot intervēšanas metodi, salīdzināt DNB Servisa Centrs Rīga un Evry Latvia darbinieku viedokļus, kuri ir devušies darba komandējumos uz Norvēģiju; •Noskaidrot kādas atšķirības ir Latvijas un Norvēģijas darba kultūrā, lai no iegūtajiem secinājumiem rastu ieteikumus, kas spētu uzlabot situāciju Latvijas darba vidē. Informācija pētījumam iegūta izmantojot kvalitatīvo pētījuma metodi, kā arī ekscerpējot piemērus no iepriekš veiktiem zinātniskiem pētījumiem Norvēģijā un Latvijā. Rezultātā izdarītā analīze ļāva secināt, ka dzimuma līdztiesība, darba vide un cilvēka labklājība tiek vērtēta visaugstāk Norvēģijas darba kultūrā, nodrošinot darbiniekiem labvēlīgus darba apstākļus. Viens no faktoriem, kas nošķir Latvijas darba kultūru no Norvēģijas, ir atvērtas biroja telpas, kurā ietilpst gan tīra darba virsmu, gan mainīgo darba vietu politika. Tas ne tikai veicina dzimumu līdztiesību darbā, bet arī uzlabo saziņu starp vadītāju un padoto, jo produkcijas laikā abas personas atrodas vienā telpā. Maģistra darbu var izmantot kā piemēru citam pētījumam par darba kultūras atšķirībām Baltijas Jūras Reģionā. No iegūtajiem rezultātiem izveidot ieteikumus, lai uzlabotu situāciju Latvijas darba vidē un darbinieku attieksmē pret darba procesu. Maģistra darbs sastāv no 3 nodaļām, 16 apakšnodaļām un trijiem pielikumiem.

The theme of the Master's thesis is "Norwegian Companies in Latvia: Work Culture in the Latvian Context". The author chose this topic because she wants to do a research in a Norwegian company she works. The aim of the research is to find the differences in the work culture between the two countries of the Baltic Sea Region – Latvia and Norway. These aspects include: values and priorities, gender equality, work-life balance, communication, business ethics and work environment. To achieve the research goal, the following tasks were set: •Collect available information about the Norwegian and Latvian work culture from Latvian, English and Norwegian literature sources; •Explore the differences observed in both country work environments; •Compare the activities of two Norwegian company service centres in Latvia (DNB Service Centre Riga and Evry Latvia); •Using interview method, compare DNB Service Centre Riga and Evry Latvia employees opinions, who have participated in the business trips to Norway; •Find out what differences exist in the business culture between Latvia and Norway. Think of solutions that could help and improve work environment in Latvia. Information for the study was obtained using a qualitative research method, as well as excerption of examples from other Scientific Research papers. The result of the analysis has led to the conclusion that gender equality and persons wellbeing is valued the most in the Norwegian work culture, providing employees great working conditions. One of the factors that distinguish Latvian work culture from Norway is open office space, which includes clean desk and unassigned seating policy. Not only does it promote gender equality at work, it also improves communication between the boss and the subordinate, as the manager during the production sits in the same room as the employee. The Master paper could be used as an example for another research study on work culture differences in the Baltic Sea Region. From the results obtained, examples could be taken to improve the situation in the Latvian work environment. Master thesis consists of 3 chapters, 16 sub-chapters and three appendices.
Norwegian Companies in Latvia: Work Culture in the Latvian Context
Keywords: Baltijas jūras reģiona studijas; work culture; DNB Service Centre Riga; Evry Latvia; dzimuma vienlīdzība; darba kultūra