Agresīvas uzvedības mazināšanas paņēmieni pirmsskolas 3.vecumposmā - Janoviča, Laura Beatrise (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba autors: Laura Beatrise Janoviča Darba tēma: Agresīvas uzvedības mazināšanas paņēmieni pirmsskolas 3.vecumposmā. Darba zinātniskais vadītājs: Dr.psych., prof. Tija Zīriņa. Darba mērķis ir pētīt bērnu agresīvas uzvedības mazināšanas iespējas, paņēmienus pirmsskolas 3.vecumposmā. Darbā tika izvirzīti tādi uzdevumi kā literatūras analīze par bērnu agresiju un attīstības likumsakarībām, pedagoģisko paņēmienu izzināšana izglītojamo agresīvas uzvedības mazināšanai pirmsskolas 3.vecumposmā, kā arī veikt pētījumu, pedagoģisko izmēģinājumdarbību par bērnu agresīvas uzvedības mazināšanas paņēmieniem, izstrādāt priekšlikumus pedagogiem un vecākiem. Darbs sastāv no divām daļām, viena no tām ir teorētiskās, otra- empīriskā. Pirmajā daļā tika veikta teorētiskās literatūras analīze par bērnu agresīvas uzvedības izpausmēm un to mazināšanas iespējām pirmsskolas 3.vecumposmā. Otrajā daļā tika veikts empīriskais pētījums par bērnu agresīvas uzvedība mazināšanas iespējām pirmsskolas 3.vecumposmā, veicot pedagoģisko izmēģinājumdarbību, izstrādājot priekšlikumus pedagogiem un vecākiem ar kādām metodēm un paņēmieniem var mazināt bērnu agresīvas uzvedības izpausmes. Darbā tika izmantotas vairākas metodes- teorētiskās literatūras analīze, bērnu uzvedības novērojums, pedagoģiskā izmēģinājumdarbība. Rezultātā tika iegūti secinājumi, ka paņēmieni, metodes bērnu agresīvas uzvedības mazināšanai ir ļoti dažādas, daudzveidīgas un tās ir jāpielieto, ņemot vērā bērna vecumposmu, rakstura iezīmes, attiecības ar ģimeni, vienaudžiem, pirmsskolas izglītības iestādes pedagogiem, auklīti, kā arī agresīvas uzvedības cēloņus, mērķus, lai atrastu visefektīvāko veidu nevēlamas uzvedības mazināšanai. Darbs kopumā izklāstīts 46 lappusēs, kur iekļautas 12 tabulas. Darbā izmantoti 38 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: agresīva uzvedība, pirmsskolas 3.vecumposms, agresīvas uzvedības mazināšana, agresivitāte.

The author of the research: Laura Beatrise Janoviča The research title: Prevention of Children aggression in pre-school- senior age. Supervisor: Dr. Psych., prof. Tija Zīriņa. Main objective: finding possibilities and ways to reduce children's aggressive behavior in the preschool senior age. This research had many tasks such as – literature analysis on connections between aggression and development of the children, finding out ways how to prevent children's aggression in the preschool senior age and how to use these techniques to make them effective, and lastly, making recommendations for educators and parents. This research consists of two parts, the first one is theoretical, and the second one is empirical. In the first part, the theoretical literature was analyzed on finding the main reasons for children's aggressive behavior and the possibilities of reducing them in the preschool senior age. In the second part, an empirical study was conducted on the possibilities of reducing children's aggressive behavior in the preschool senior age, pedagogical trials were conducted, and proposals of techniques that can reduce children's aggressive behavior were made to be used by children's parents and educators. Several research methods were used in this study - analysis of theoretical literature, observation of children's behavior, and pedagogical trial activity. The main conclusion of this research is that the techniques and methods for reducing the aggressive behavior of children are very diverse and their use of them will differ based on the child's age, character traits, relationships with family, preschool teachers, nanny, as well as the cause of aggressive behavior. The work is presented in a total of 46 pages, which includes 12 tables. The work uses 38 literary sources. Keywords: aggressive behavior, reduction of aggression, pre-school- senior age, aggressiveness.
Prevention of children aggression in pre-school- senior age
Keywords: Izglītības zinātnes; agresīva uzvedība; pirmsskolas 3.vecumposms; agresīvas uzvedības mazināšana; agresivitāte