Islāma vēsture, atmoda un radikalizācija Ziemeļkaukāzā 20.-21.gs. - Mamedova, Kristina (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba “Islāma vēsture, atmoda un radikalizācija Ziemeļkaukāzā 20.-21.gs.” mērķis ir iepazīstināt lasītāju ar Islāma pagrieziena punktiem vēsturē Ziemeļkaukāza reģionā, kā arī izprast kāda ir tagadēja reliģiska situācija reģionā un kādi ir tās cēloņi un vēsture. Darba pirmajā nodaļā tiek aprakstīta situācija reģionā pirms islāma un arābu iekarojumiem. Šajā nodaļā arī tiek izklāstīta islāma vēsture, kā reliģija ienāk reģionā un kā izplātās. Darba otrajā nodaļā tiek skaidroti islāms Padomju laikā un atmodas cēloņi Ziemeļkaukāza reģionā. Tāpat tajā tiek aplūkotas PSRS valdības attiecības pret musulmaņiem un islāmu kopumā. Kā arī tiek apskatīts kā musulmaņi dzīvoja PSRS, kā mainījās reliģijas prakse, kas notiek ar musulmaņiem. Islāma atmoda reģionā pēc Padomju savienības sabrukuma. Darba trešajā nodaļā tiek aplūkota islāma radikalizācija reģionā, kā izplatījās vahābisma idejas un kā izveidojas Kaukāza Emirāts. Nodaļā tiek apspriestas arī reģiona politisko līderu reliģiskais faktors.

The aim of the bachelor's thesis "History, Revival and Radicalization in the North Caucasus in the 20-21st Centuries" is to introduce the reader to the turning points of Islam in the history of the North Caucasus region, as well as to understand the current religious situation in the region, its causes and history. The first chapter describes the situation in the region before the Islamic and Arab conquests. This chapter also outlines the history of Islam, how religion enters the region and how it spreads. The second chapter explains the causes of the Islamic revival in the North Caucasus region. It also explains the USSR government's relations with Muslims and Islam in the region. Anti-Islamic propaganda and Islam in the post-Soviet period are also discussed. The third chapter examines Islamic radicalization and terrorism in the region, how the ideas of Wahhabism spread and how radical groups formed. The chapter also discusses the activities of political and religious leaders in the region.
History, Revival and Radicalization of Islam in the North Caucasus in the 20-21 Centuries
Keywords: Āzijas studijas; Islāms; Ziemeļkaukāza; Radikalizācija; Islam; North Caucasus