Māsu pieredze šizofrēnijas pacientu aprūpē - Traškeviča, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma – Māsu pieredze šizofrēnijas pacientu aprūpē. Tēmas aktualitāte - Šizofrēnija skar aptuveni 24 miljonus cilvēku jeb 1 no 300 cilvēkiem (0,32%) visā pasaulē. Darba mērķis - izpētīt māsu pieredzi šizofrēnijas pacientu aprūpē. Pētniecības uzdevumi - apkopot un analizēt zinātnisko literatūru par šizofrēniju, darba pieredzes definējumu un darba pieredzes veidošanās principiem, analizēt Džīnas Vatsones aprūpes teoriju, izstrādāt anketu ar jautājumiem, veikt māsu, kuras strādā psihiatrijā aptauju un iegūto rezultātu apkopošanu un analīzi. Izdarīt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus. Izvirzītā hipotēze - šizofrēnijas pacientu aprūpe bez praktiskās māsu pieredzes ir mazproduktīva Pētniecības metode - nevarbūtīgā ērtuma metode. Pētniecības instruments - anketa ar jautājumiem. Pētījuma rezultāti – Pētījuma hipotēze ir apstiprinājusies. To apstiprina pētījumā iegūtie rezultāti, ka 30% respondenti pieredzi šizofrēnijas pacientu aprūpē ieguva praktiskā darbā, pieredzot dažādas situācijas, 26% respondenti pieredzi ieguva no praktiskajām apmācībām slimnīcas nodaļā. Vairāk, kā pusei respondentu (53%) laiks, lai justos drošs šizofrēnijas pacientu aprūpē, lai gūtu praktisko pieredzi, bija nepieciešams vairāk par 7 mēnešiem. Autore secina, ka lielākajai daļai respondentu, uzsākot darbu nodaļā, tika piesaistīta māsa ar pieredzi (44%) vai dežūrmāsa (32%), 42% respondentu ar māsu/mentoru, kura nodeva savu pieredzi, veidoja atgriezenisko saiti, un tikās. Atslēgvārdi – šizofrēnija, māsa, psihiatrijas pacients, pieredze.

Topic of the bachelor's thesis - Experience of nurses in the care of patients with schizophrenia. Relevance of the topic - Schizophrenia affects approximately 24 million people or 1 in 300 people (0.32%) worldwide. The aim of the work is to study the experience of nurses in the care of schizophrenia patients. Research tasks - to collect and analyze the scientific literature on schizophrenia, the definition of work experience and the principles of the formation of work experience, analyze Gina Watson's nursing theory, develop a questionnaire with questions, conduct a survey of nurses who work in psychiatry and collect and analyze the obtained results. Draw conclusions and develop proposals. The proposed hypothesis - the care of schizophrenic patients without practical nursing experience is unproductive Research method - non-probable convenience method. Research instrument - questionnaire with questions. Research results - The research hypothesis has been confirmed. This is confirmed by the results obtained in the study, that 30% of respondents gained experience in the care of schizophrenia patients in practical work, experiencing various situations, 26% of respondents gained experience from practical training in a hospital ward. More than half of the respondents (53%) needed more than 7 months to feel safe in the care of schizophrenic patients, to gain practical experience. The author concludes that most of the respondents, when starting work in the department, were assigned a nurse with experience (44%) or a duty nurse (32%), 42% of respondents had a nurse/mentor who shared their experience, created feedback, and met. Keywords - schizophrenia, nurse, psychiatric patient, experience.
Experience of nurses in the care of patients with schizophrenia
Keywords: Medicīna; Šizofrēnija; Māsa; Psihiatrijas pacients; Pieredze