Relaksējošo redzes vingrinājumu ietekme uz objektīviem acu kustību mērījumiem - Ganebnaya, Angelina (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 28 lappusēm. Tas satur 19 attēlus, 2 tabulas, 39 atsauces uz literatūras avotiem un 3 pielikumiem. Darba mērķis ir noskaidrot, kā relaksējošie redzes vingrinājumi ietekmēs acu kustību objektīvos parametros. Pētījumā piedalījās 12 dalībnieki, kas mēneša laikā veica relaksejošo redzes vingrinājumu kopu. Acu kustības tika mērītas ar neinvazīvu acu kustību pierakstīšanas iekārtu EyeLink 1000 Plus pirms un vienu mēnesi pēc relaksējošo redzes vingrinājumu veikšanas. Pētījuma rezultāti norāda, ka relaksējošo redzes vingrinājumu ietekmē, būtiski samazinās hipersakādes un sakāžu atbildes amplitūda un attiecīgi tika samazināts sakāžu atbildes ātrums. Iegūtie rezultāti ir noderīgi mūsu turpmākajam pētījumam, kurā būs iekļauta arī kontrolgrupa. Atslēgas vārdi: acu kustības, sakādes, redzes relaksējošie vingrinājumi.

The bachelor thesis is written in Latvian on 28 pages. It contains 19 figures, 2 tables, 39 references to literature sources and 3 annexes. This thesis aims to investigate the effect of vision relaxing exercises on the objective parameters of eye movement. Twelve participants were included in the current study, and they were required to perform a set of exercises for an entire month. Eye movements were measured by a non-invasive eye movement tracker EyeLink 1000 Plus before the vision exercises and then a month after performing the vision exercises. The results of the study indicate that the eye relaxing exercises result in a significant decrease in the amplitude of hypersaccades and, accordingly, the saccadic velocity decreases. In addition, the obtained results are beneficial for our future study that includes a control group as well. Keywords: eye movements, saccades, relaxing visual exercises.
The Effect of the Relaxing Vision Training on Objective Eye Movement Measurements
Keywords: Fizika; acu kustības; sakādes; sakāžu atbilde; redzes relaksējošie vingrinājumi