Combination of Magnetic Field Interactions for Metallurgical Applications : scientific papers submitted for the degree of doctor of physics and astronomy, subfield of fluid and gas mechanics - Milgrāvis, Mikus (Latvijas Universitāte, 2023)
Industrijā plaši tiek izmantotas dažādas pastāvīga vai mainīga magnētiskā lauka iedarbības uz šķidru metālu. Darbā savukārt pētītas kombinētas magnētiskā lauka iedarbības trīs dažādām praktiskiem pielietojumiem. Pirmkārt, silīcija attīrīšanas procesa uzlabošanai, palielinot tā virsmas laukumu, izmantojot kombinētu mainīgu un pastāvīgu magnētisko lauku. Otrkārt, izstrādāts jauns risinājums daļiņu iemaisīšanai sakausējumā, lai iegūtu metāla matricas kompozītus, izmantojot elektromagnētiskās metodes. Treškārt, darbā pētīta daļiņu aglomerātu izkliede metāla matricas kompozītos ar kombinētu mainīgu un pastāvīgu magnētisko lauku, kā arī izmantojot elektromagnētiskā lauka impulsu iedarbību. Abi pētījumu virzieni par metāla matricas kompozītiem uzrādījuši perspektīvus rezultātus un tiek attīstīti tālāk.

Static or alternating magnetic field interaction with liquid metal are widely used in industry. This study investigates combined magnetic field interactions for three practical applications. Firstly, improvement of silicon purification process is proposed by increasing the surface area of liquid silicon by using combined static and alternating magnetic field. Secondly, a new method for mixing particles into an alloy to obtain metal matrix composites using electromagnetic interaction has been developed. Thirdly, the dispersion of particle agglomerates in metal matrix composites with combined alternating and static magnetic field, as well as pulsed magnetic field interaction was studied. Both studies for production of metal matrix composites have shown promising results and are being developed further.
Kombinētas magnētiskā lauka iedarbības metalurģiskiem pielietojumiem
Keywords: Fizika; Šķidrumu un gāzu mehānika; Physics; Fluid and gas mechanics