Divvalodības ietekme 5-7 gadus vecu bērnu valodas apguvē - Pencheva, Vasilena (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba nosaukums ir "Divvalodības ietekme 5-7 gadus vecu bērnu valodas apguvē". Divvalodība lēnām kļūst par normu visā pasaulē. Tāpēc autore šo maģistra darbu ir veltījusi divvalodībai un tās ietekmei uz valodas apguvi maziem bērniem. Šī pētījuma mērķis ir salīdzināt vienvalodu un divvalodu valodas apguvi un ieskicēt to līdzības un atšķirības, apsverot, vai bilingvisms pozitīvi vai negatīvi atspoguļo valodas apguves procesu. Lai sasniegtu šo mērķi, autore ir veikusi teorētisku pētījumu par galveno jautājumu, proti, vai divvalodība kaut kādā veidā atspoguļo valodas apguves procesu. Līdz ar to ir veikts empīriskais pētījums, lai teorētiskās atziņas aizstāvētu ar empīriskiem rezultātiem un pārbaudītu to pamatotību. Kopumā var secināt, ka divvalodība negatīvi neietekmē valodas apguves procesu, drīzāk ir izdevīga.

The title of this Master’s thesis is the following “The Effect of Bilingualism on the Language Acquisition in 5-7 Years Old Children”. Bilingualism is slowly becoming the norm worldwide. Therefore, the author has devoted this Master’s thesis to bilingualism and its effect on language acquisition in young children. The purpose of this research is to compare monolingual and bilingual language acquisitions and outline the similarities and differences of those, considering whether bilingualism reflects in a positive or negative way the process of language acquisition. In order to reach this goal, the author has implemented theoretical research concerning the main question, namely if bilingualism reflects in some way the process of language acquisition. Consequently, empirical research has been implemented in order to defend the theoretical findings with empirical results and check their validity. As a general conclusion, it can be said that bilingualism doesn’t affect negatively the process of language acquisition, it is rather advantageous.
The Effect of Bilingualism on the Language Acquisition in 5-7 Years Old Children
Keywords: Pedagoģija; Bilingualism; Language; Acquisition; Monolingual; Children