Bērnu un vecāku attiecību kvalitātes saistība ar narkotisko vielu lietošanu jauniešu vecumā - Ērmane, Paula Anete (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis ir izpētīt zinātnisko literatūru, kas apraksta bērnu un vecāku attiecību kvalitāti, kā arī noskaidrot, kā tā ir saistīta ar jaunieša lēmumu lietot vai nelietot narkotiskās vielas. Pētījumā tika noskaidrots arī tas vai pastāv saistības starp bērnu un vecāku attiecību kvalitāti un narkotisko vielu lietošanu, kā arī noteikt kurš no bērnu un vecāku attiecību kvalitātes mainīgajiem lielumiem ir nozīmīgāks narkotisko vielu lietošanai. Pētījumā piedalījās 256 respondenti (66% sievietes un 34% vīrieši) vecumā no 18 līdz 20 gadiem (M = 18,88; SD = 0,80). Bērnu un vecāku attiecību kvalitātes novērtēšanai tika izmantotas 3 aptaujas – Vecāku audzināšanas stila aptauja (Parental Authority Questionnaire, Buri, 1991), Vecāku pārraudzības aptauja (Parental Monitoring Scale, Stattin & Kerr, 2000) un Piesaistes attiecību aptauja (Relationship Questionaire, Bartholomew & Horowitz, 1991). Ar paštaisītas aptaujas palīdzību respondentiem tika jautāts arī par viņu pieredzi ar 12 dažādu narkotisko vielu lietošanu. Iegūtie pētījuma rezultāti norāda uz to, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp visiem vecāku audzināšanas stiliem, vecāku informētību, pusaudža atklātību, pusaudža kontroles izjūtu, drošo piesaisti, attiecībām pārņemto piesaisti un narkotisko vielu lietošanu.

The aim of this study is to examine the scientific literature that describes the quality of the parent – child relationship, as well as to find out how it is related to an individual’s decision to use or not to use substances. The study also found out whether there is a correlation between the quality of parent – child relationship and the substance use, as well as to determine which of the variables of the parent – child relationship quality is more significant for predicting substance use. The study consists of 256 respondents (66% women and 34% men) aged from 18 to 20 years (M = 18,88; SD = 0,80). 3 questionnaires were used to assess the parent - child relationship quality - Parental Authority Questionnaire (Buri, 1991), Parental Monitoring Scale (Stattin & Kerr, 2000) and the Relationship Questionnaire (Bartholomew & Horowitz, 1991). Respondents were also asked about their experience with the use of 12 different substances. The results show that there are statistically significant correlations between substance use and all parenting styles, parental knowledge, adolescent disclosure, adolescent sense of control, secure and preoccupied attachment.
Correlations Between Parent-Child Relationship Quality and Substance Use in Young Adulthood
Keywords: Psiholoģija; narkotikas; narkotisko vielu lietošana; bērnu – vecāku attiecības; piesaiste; audzināšanas stils